AVM ler Sağlığımızı Tehdit Ediyor




Başlığı okuyunca oradan bir okuyucumuzun "ne kadar haklısınız doktor bey" dediğini duyar gibiyim. Devamında "bizim hanım haftasonları AVM lerden çıkmıyor, oralarda ne görürse gerekli gereksiz farketmeden kredi kartıyla alıyor. Tabiki ödeme vakti gelince tartışmalar başlıyor. Bu durum da doğal olarak psikolojimizi ve sağlığımızı bozuyor. Hanım alışveris yaparsa ben depresyona giriyorum, yapmazsa o depresyona giriyor." diyor.

Ancak benim bahsedeceğim durum malesef bu değil. AVM lerin sağlığımıza fiziki olan zararlarından bahsedeceğim.

Öncelikle bizlerin temiz havaya ve doğa yürüyüşlerine ihtiyacımız var. En güzel oksijeni açık havada alabiliriz. Oysa AVM lerde sanki insanları bir kavanozun içine sokuyorlar ve aynı havayı solutuyorlar. Eğer herhangi bir kişide solunum yolu ile bulaşabilecek grip virüsü veya tüberküloz basili gibi bulaşıcı bir mikrop mevcut ise, AVM deki tüm kişiler bundan etkilenmekte ve hasta olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Çoğu AVM bunun önlemini havalandırma sistemleri ile almaya çalışmakta ancak havalandırma sistemleri de ayrı bir dert, onlarda temiz hava veriyoruz diye filtrelerde üreyen lejyonella (legionella) mikrobunu havaya karıştırarak lejyonella pnömonilerine neden olmaktadır.

Bunun haricinde özellikle çalışanları büyük ölçüde etkileyen bir durum ise haftanın 7 günü gün ışığı görmeden yapay ışıklar altında yaşamlarını sürdürmeye mahkum olmalarıdır. Özellikle çalışanlar gün ışığından yeterince yararlanamadıkları için yeterince D vitamini vücutlarında sentezlenememekte, sonucunda D vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemi etkilendiği için sık sık hastalanma, depresyona girme, genel vücut ağrısı, kramplar ve kemik ağrıları gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca çalışma saatleri saat 10 da başlayıp gece 22 ye kadar sürdüğü ve haftanın 7 günü açık olduğu için çalışanlar yeterince dinlenemeden tekrar işe gelmek zorunda kalmaktadırlar. Çalışma saatleri o kadar anormal ki iki vardiya olsa işveren zarar etmekte, tek vardiya olsa  işçiler zarar görmektedir. Bu çalışma şartları altında bunun orta yolunu bulmak zorlaşıyor ve sonuçta bundan çalışanlar zarar görmektedirler. Bu nedenle AVM çalışanları gün yüzü görmediği gibi yeterince dinlememekte, sosyal hayatları olmamakta ve sonucunda sağlıklarından ödün vermek zorunda kalmaktadırlar.

Peki bu durumdan nasıl kurtulabiliriz, tabiki kendi kültürümüze uygun açık alanlarda veya yatay sıralanmış dükkanlar inşa ederek ve çalışma saatlerini de biyolojik ritmimize uygun sabah güneş doğduktan sonra işe başlayarak ve güneş batmadan işi bitirip dükkanı kapatarak kurtulabiliriz. Bu şekilde hem alışveriş yapanları hem de çalışanların sağlığını korumuş oluruz.

Son söz olarak; Zygmunt Bauman'ın Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? isimli kitabının 50. sayfasında "Süpermarketler bizim tapınaklarımızdır. Dua kitaplarımız ise alışveriş listelerimiz." diyerek zamanın AVM lerini ne de güzel tasvir etmiştir. 

Hepinize hayırlı ve sağlıklı alışverişler dilerim.


İlgili Etiketler

İlgili etiket bulunamamıştır.


Bu makale 28.12.2019 12:36:20 tarihinde eklenmiş ve toplam kere okunmuştur.