Her Şeyin Başı Uyku




 

Yeni bir güne başlarken yaptığımız en son şey olan uyku, günümüzün kalitesi açısından bir anahtardır aslında. 

İnsan ömrünün ortalama üçte birini kapsayan bu eylem nedir peki, gelin kısaca  bundan bahsedelim.

Uyku, bilincimizin belirli oranda kapandığı fakat beyin aktivitelerinin sanılanın aksine devam ettiği fizyolojik bir durumdur. Gözümüzü kapattığımız andan açtığımız ana kadar düz bir şekilde devam etmek yerine 90 dakikalık döngüler şeklinde devam eder. Ve her döngü kendi içinde sırası ile 4 bölüme ayrılan NREM ve hızlı göz hareketlerinin olduğu, hatırladığımız rüyaları gördüğümüz REM evresinden meydana gelir.

Ne kadar uyumamız lazım?

Bu her insan için aynı olamaz; yaşa göre ve birçok kişisel farklılıklara göre değişmekle birlikte 6-8 saat arası diyebiliriz. Ne kadar uyuduğumuzdan daha önemli olan ise uyuduğumuz uykunun kalitesidir. Bu konuda birçok faktör önemli olabileceği gibi en önemlileri ise zaman, mekan ve midemize girenler diyebiliriz.

Zaman konusunda asıl belirleyici olan melatonin hormonunun en fazla salgılandığı 22:00 ile 02:00 arasını uyku ile değerlendirmeliyiz ve yine bu hormonun sadece karanlık ortamda salgılandığını göz önüne alırsak yattığımız ortamın ışıksız olmasına dikkat etmeliyiz.

Nasıl bir mekanda uyumalıyız?

Az önce bahsettiğim gibi karanlık olmalı ve sessiz, ideal bir sıcaklıkta, telefon, bilgisayar vd dikkat dağıtıcı, uykuya dalmamızı engelleyen cihazların olmadığı sadece uyumak için kullandığımız bir oda olmalı.

Mide ile uykunun ne alakası var?

Uyumadan önce yediklerimizin psikolojik durumu etkileme, mide rahatsızlıkları, kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları gibi birçok etkileri vardır. Etkilerinden birisi de uykumuz üzerinedir.

Aç bir şekilde uyumak uykumuzu yeterince uyuyamadan kalkmamıza neden olacakken, tok iken yatmak ise gereğinden fazla uyumamıza, yorgun kalkmamıza neden olacaktır.

Kaliteli bir uyku için ne tok olmalı ne de çok aç olmalıyız. Hele ki akşam belli saatlerden sonra kafeinden uzak durmak rahat bir uyku için iyi olacaktır.

Neden uyku bu kadar önemli?

Başarının, sağlığın, mutluluğun formülünü bir kitapta, bir kişide,televizyon programlarında, internette birçok yerde aramaktayız.Bu arayışa uyku ile başlamak iyi olacaktır.Yukarıda bahsedilenler uykunun önemi konusunda çok küçük bir özet diyebiliriz. Zihnimizin detoksu tabirini kullansak hata etmeyiz. Gün içerisinde zihnimize doldurduğumuz önemsiz bilgileri atmamızı sağlayan, gerekli bilgilerin ise kalıcı hafızamıza nakşedilmesine yardımcı olan uyku diğer organlarımızın istirahatine de olanak sağlar, yeni güne bizi hazırlar.

Ve her yeni gün bizi adeta elle dokunan bir kilim gibi yavaş yavaş sağlıklı ve başarılı bir geleceğe götürür.

Sağlıklı ve mutlu kalmanızı dilerim... 

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tedavi edilmeyen uyku apnesi sendromunun felce neden olabileceği uyarısında bulundu. Uyku Apnesi Felce Neden Oluyor
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tedavi edilmeyen uyku apnesi sendromunun felce neden olabileceği uyarısında bulundu.


İlgili Etiketler

İlgili etiket bulunamamıştır.


Bu makale 20.9.2024 14:00:43 tarihinde eklenmiş ve toplam kere okunmuştur.