DEPREMDEN ÖNCE NE YAPMALIYIZ?
İzmir depreminde daha önceki depremlerden yeterince ders alamadığımız ve hala deprem öncesi önlemlerde eksikliklerimiz olduğunu hep beraber gördük. Ne yazık ki yine arama kurtarma çalışmaları umudumuz oldu. Hâlbuki zamanında kontroller uygun şekilde yapılıp kusurlara müdahale edilseydi arama kurtarma ekiplerine bu kadar iş düşmeyecekti...
Deprem üzerinde yaşadığımız toprakların bir gerçeği, on binlerce yıldır yaşanıyordu bundan sonra da yaşanacak. Günümüz teknolojisi ile depremleri önlemek, kontrol etmek veya zamanını tam olarak tespit etmek mümkün olmasa da yıkım gücünü en aza indirecek koruyucu önlemleri almak mümkün.
Deprem öncesi önlemlerin içinde en önemli kısım inşaat teknikleri, uygun imar planları ve denetim ile ilgili. Ancak ev içinde de bizlerin alabileceği basit önlemler var. Bunları hep beraber hatırlayalım isterseniz;
Deprem sırasında basit eşyalar bizi ölümcül şekilde yaralayabilir. Aslında en doğrusu eşya sayısını en aza indirmek. Ama bunu yapamıyorsak öncelikle büyük ve devrilebilecek dolap, büfe gibi eşyaları duvara ve birbirine sabitlemeliyiz, aralarında boşluk kalırsa dolgu malzemesi koymalıyız. Yine raflardan veya dolap üstlerinden kayıp düşebilecek eşyaları yapıştırarak sabitlemeli ya da raf önlerine tel, bant gibi bariyer koymalıyız. İçinde ağır eşyalar olan dolapların kapaklarının sarsıntı anında kendi kendine açılmayacak şekilde kapalı tutacak kilit, sürgü vb. kullanmalıyız. Tavan ve duvarlardaki eşyaların (avize, klima vb.) ağırlıklarını taşıyabilecek kancalarla desteklendiğinden emin olmalıyız. Tüm bunlar gibi yuvarlanıp düşebilecek ağır veya hasar verebilecek eşyaların hepsini ya sabitlemeli ya da bariyerlerle desteklemeliyiz. Daha ufak kırılabilecek veya kesici delici olabilecek eşyaları kutulara koymalıyız. Tahriş edici, yanıcı, patlayıcı ve zehirli maddeleri kırılmayacak kaplarda saklayıp düşüp dökülmeyecek şekilde yerleştirilmeliyiz. Yatakları pencere yanına yerleştirmemeli üzerine ağır raf veya yanına dolap koymamalıyız... Yani kabaca deprem sırasında üzerimize eşyaların düşmemesi için önlem almalıyız.
Gaz kaçağı ve yangın tehlikesine karşı otomatik kapanan gaz vanaları ve elektrik sigortaları kullanmalıyız. Bina içinde yeri belli olan, kolayca ulaşılabilen, duvara sabitlenmiş, bakımı düzenli yapılan yangın söndürme cihazları koymalıyız.
Daha önemlisi acil durumda binadan çıkış yolları önceden yönetimce belirlenmeli, karanlıkta görülebilecek şekilde işaretlenmeli, yol her zaman açık ve yeterince geniş olmalı, acil çıkış kapıları dışarı açılmalı ve kilitlenmemelidir. Yönetimce belirlenen toplanma noktaları önceden öğrenilmeli en uygun ve yakın olana panik yapmadan gidilmelidir.
En önemlisi evde, okulda, iş yerinde, apartmanda her zaman bir afet planı oluşturulmalı ve plan doğrultusunda belli aralıklarla (6 ay) düzenli tatbikatlar yapılmalıdır. Evde, işyeri veya okulumuzda deprem olduğunda nasıl davranacağımızı beraber konuşup kafamızda otomatik hale gelinceye kadar tekrar etmeliyiz. Bununla beraber önemli belgelerimizin (kimlik, tapu, diploma, sigorta belgeleri, banka cüzdanı vb) kopyalarını hem evde su geçirmez ambalaj içinde saklayalım hem de ev dışında mümkünse güvendiğimiz bir kişide de bulunmasını sağlayalım.
Bir de unutmadan önemli bir ayrıntıyı hatırlayalım: deprem çantamızı her daim hazır tutmak hayat kurtarıcı olabilir!
DEPREM ÇANTAMIZ NE ALEMDE?
Deprem çantamız hazır mi? Hazır ise nerede? Peki, içine neler koyuyorduk?
Unutmayın eğer depremde eviniz yıkılırsa bir anda her şeyinizi kaybetmiş olursunuz, dolayısıyla o an için en önemlisi hayatta kalmanızı sağlayacak temel maddeler ve hayata yeni baştan başlamak için ihtiyacınız olan belgeler olacaktır. Mümkünse bu belgelerin kopyalarını başka bir bölgede güvendiğiniz bir kişi veya yerde muhafaza edin. Deprem çantanızı buna göre hazırlayın ve malzemeler kabaca sizleri 72 saat kadar idare edebilecek miktarda olsun.
Deprem çantanızı kolay ulaşılabilir bir yerde bulundurmayı unutmayın!
DEPREM OLURKEN NE YAPMALIYIZ?
Öncelikle SAKİN olmalıyız!
BİNA İÇİNDEYSEK
YAŞAM ÜÇGENİNİ hatırlamalıyız. Bulunduğumuz yerde çamaşır makinası, buzdolabı, masa, büyük sandık, geniş koltuk gibi ağırlık taşıyabilecek eşyaların yanına çömelip başımız iki elimiz arasında cenin pozisyonu alıyoruz ve bekliyoruz: ÇÖK-KAPAN-TUTUN! Böylece üzerimize beton bloğu düşmesi halinde arada kalacak üçgen şeklindeki boşlukta kalarak hayatta kalma şansı elde ediyoruz.
Deprem durunca; bina içindeysek
AÇIK ALANDAYSAK
ARAÇ İÇİNDEYSEK
METRO VE TREN GİBİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSAK
DEPREM BİTİNCE NE YAPMALIYIZ?
Kapalı Alandaysak
Açık Alandaysak
Göçük Altındaysak
Deprem kuşağında yer alan bir ülkemiz olduğu için onunla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Deprem bizim için beklenmedik bir felaket olmaktan çıkıp her zaman hazırlıklı olduğumuz bir doğa olayı haline gelmelidir. Bundan sonraki depremleri çok daha az hasarla geçirmek dileğiyle…
Bu makale 8.11.2020 21:37:45 tarihinde eklenmiş ve toplam
kere okunmuştur.
2024© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.