Kovid-19 Salgını Gıda Tüketim Alışkanlıklarını Değiştiriyor

Beslenme ve Diyet / SAĞLIĞINIZ İÇİN

Kovid-19 Salgını Gıda Tüketim Alışkanlıklarını Değiştiriyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesine neden olduğunu bildirdi.




Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Konar, yaptığı yazılı açıklamada, Kovid-19 pandemisinde tüketicilerin uzun ömürlü gıdalara ilgi düzeyinin arttığını belirterek, ambalajlı ve ileri işlenmiş gıdaların tercih edilmeye başladığını bildirdi.

Haz amaçlı olarak tüketilen gıdaların tüketiminden ödün verilmediğini ifade eden Konar, şunları kaydetti:

"Ancak bu gıdaların da sağlığı destekleyici besin öğeleriyle zenginleştirilmesi beklentisine sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca fizyolojik açlığın giderilmesi, yanı sıra içerebileceği diğer besin öğelerinin sağlığı nasıl ve ne kadar destekleyebileceği, gıda tercihlerinde daha çok dikkate alınan bir unsur haline geldi. Pandemi, gıda tüketim alışkanlıklarımızın değişmesine neden oldu. Bu süreçte edinilen alışkanlıkların özellikle bazı yaş grubundaki tüketicilerde post-pandemi sürecinde de devam edeceği öngörülebilir. Bunlar arasında ev içi tüketim düzeyindeki artış da yer almaktadır."

Prof. Dr. Konar, pandemi sonrası süreçte öne çıkan konular arasında; gıdaların raf ömürlerinin besin öğelerinde minimal değişimiyle arttırılması, gıda ambalajlarının geliştirilmesi, gıda etiketlerinde artacak olası "etiket okur-yazarlığı ve hassasiyeti" esaslı düzenlemelerin gerçekleştirilmesinin bulunduğunu vurguladı.

Konar, özellikle alışılagelmiş gıdaların sağlığı destekleyici bileşenler ile takviye edilerek tüketici beklentilerine yanıt verilmesinin büyük öneme sahip olduğuna değindi.

"Obeziteye karşı önlem alınmalı"

Uzaktan çalışma ve eğitimin yaygınlaşmasının, pandemi sonrası muhtemel senaryolar arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Konar, şöyle devam etti:

"Bu durum, hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasına, dolayısıyla obez ve aşırı kilolu birey sayısında artış ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Bu riski ve etkilerini minimize etmek için ise gıda teknolog ve uzmanlarının yoğunlaşması gereken konular arasında, kalori kısıtlaması ilkesine uygun olarak gıdaların yeniden formüle edilmesi bulunmaktadır. Küresel ticaret ve üretim, pandemi sürecinden en şiddetli etkilenenler arasında yer almaktadır. Bu durum kendi kendine yetebilirlik ve sürdürülebilirlik için farkındalığı arttırmıştır. Bu sadece son üründe değil, hammadde için de büyük öneme sahip olan bir husustur. Dolayısı ile ülkelerin özellikle tarımsal girdilerini kendi topraklarında yüksek verimlilik ile elde edebilmeleri, bu tür kriz süreçlerinden en az hasarla çıkmaları konusunda önemli avantajlar sağlayacaktır."

Konar, özellikle tarımsal biyoteknoloji araştırmalarının post-pandemi süreçte daha da önem kazanmasının beklendiğinin altını çizdi.




Bu haber 1.12.2020 12:04:29 tarihinde eklenmiştir.


Haber Kaynağı : AA

Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Koca 85 Yaş Ve Üzeri İçin Açıklama Yaptı

  • Koronavirüs Salgınında Dünyada son 24 saat

  • Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yaşananlar

  • Kızartılmış Besinler Kalp Hastalığı Riskini Artırabilir

  • Her 7 Kişiden 1'i Kalp Krizi Riskiyle Karşı Karşıya

  • Rahim Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

  • Obezite, Çalışan Sağlığını Tehdit Ediyor

  • Üniversite Hastanelerine Covid-19 Ek Ödemesi Geliyor

  • İstanbul'da 150 Bin 186 Sağlıkçı Aşı Oldu

  • Kalp ve Akciğerin Güçlenmesi İçin Egzersiz Tavsiyesi

  • Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yaşananlar

  • Koronavirüs Salgınında Dünyada son 24 saat

  • Sağlık Çalışanlarına Yönelik Aşılamada Sona Gelindi

  • BioNTech ve Pfizer'in AB ile Yaptığı Aşı Satış Sözleşmesi Açıklanacak

  • Uzmanından Kar Soğuğu Kalp Krizini Tetikleyebilir Uyarısı

  • Huzurevleri ve Bakımevlerinde Kovid-19 Aşı Uygulaması Başlıyor

  • Koronavirüs Salgınında Dünyada son 24 saat

  • Sağlıkçılar Aşıya Devam Ediyor

Benzer Haberler