Mucize Beklemeyin! (Do not do it), Önlem Alın!




Çekirdek ailenin en mutlu günlerinden biri, eve yeni bir üyenin katılacağını öğrenildiği andır. Tatlı bir telaş ile yeni gelecek bebek için hazırlıklar yapılır. Bebek dünyaya gelince, gebelik dönemi ve doğum sıkıntıları unutulur, mutluluk ve neşe hakim olur. Fakat ufak bir dikkatsizlik bu mutluluğu hüzne çevirebilir. 

Ev içerisinde veya çevresinde (bahçe, garaj vb) aniden, beklenmedik bir anda oluşan ve öngörülemeyen yaralanmalara EV KAZALARI ismi verilir. Çocukluk çağında ölüm ve sakatlanmalarının en fazla nedeni EV KAZALARIDIR.

Ev ve çevresi çocukların oyun ve yaşam alanlarıdır. Çocuklar meraklı olurlar, Çevreyi, etrafındaki eşyaları merak eder. Bazen burnuna, bazen kulağına sokarken bazen de ağzına alır. Onlar tehlikenin farkında değildirler. Burun ya da kulaktaki yabancı cisim bir şekilde tespit edilip basit yaralanma yaparken, ağzına alması çok daha büyük problemlere ve bazen de hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir.  Çocukları tehlikelerden, kazalardan korumak biz büyüklerin görevidir

Adı üstünde KAZA. Kaza demek, önlenebilir demektir. İlk yardım eğitimlerinde vurgulanan en önemli şey; EV KAZALARINDA EN ÖNEMLİ ŞEY: KORUMAKTIR! Her zaman mucize gerçekleşmez!

2014 yılında kedim Şanslının (ben ona küçük kızım diyorum) ev arkadaşı oldum. Şanslı küçüktü ve gerçekten çok yaramazdı. Sürekli ordan oraya zıplıyor ve ya balkona ya da dışarı çıkmak istiyordu. Kedi bakımı ile ilgili her şeyi okudum ve KURALLAR LİSTESİ hazırladım. Balkona beraber çıkıyorduk ve o içeri girmeden asla balkondan ayrılmıyordum. Hava çok sıcak olmasına rağmen pencereleri sonuna kadar açmıyor, pencere tutucular ile Şanslının çıkamayacağı kadar küçücük bir alan açıyordum. O yaz bana çok bunaltıcı ve sıcak gelmişti ama asla KURALLARDAN taviz vermedim. Mutfakta yemek ya da çay yaparken içeri girmesine müsaade etmiyordum. Kapalı kapılardan hoşlanmayan Şanslı kapıyı tırmalayıp duruyordu. 

Ben ebeveyni olmadığım halde Şanslı için maksimum dikkat ediyordum. Ancak balkondan düşen, çamaşır suyu içen çocukları görünce; Bunlar nasıl anne-baba diye hayret ediyor ve açıkcası çok kızıyordum. 

Ev kazarlı önlenebilir mi?

Belki ev kazalarının riskini sıfıra indirmek mümkün olmayabilir. Ancak alınacak basit önlemler, biraz dikkat ve uyulması zorunlu kurallar ile riskleri azaltabiliriz.

Dizlerinizi dövmemek, ağlamamak, pişmanlık yaşamamak için biraz dikkat, biraz özen ve EV KAZALARINI ÖNLEME KURALLARI’NA uymak gereklidir.

EV KAZALARINI ÖNLEME KURALLARI

  1. Öncelikle her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olun ve risk gerçekleşir ise ne yapacağınızı planlayın. BİR EYLEM PLANINIZ OLSUN!
  2. İlk yardım eğitimi alın ve öğrenin (http://www.saglikciyiz.com.tr/2019/12/ilk-yardim-biliyor-muyuz-biliyormus-gibi-mi-yapiyoruz-m420.html). 
  3. Çocukları gözlemleyin. Yani gözünüzün önünden ayırmayın.
  4. Kazalara neden olabilecek durumları fark edin ve önlemini alın.
  5. İlaçlar ve kimyasal maddeleri (çamaşır suyu, pas çözücü, yağ çözücü, temizlik maddeleri vs), yangına neden olabilecek kibrit, çakmak gibi aletleri çocukların ulaşamayacağı, kapalı ve mümkün ise kilitli yerlerde muhafaza edin.
  6. Çocukları arabada, evde yalnız bırakmayın. Çocukları çocuklara emanet etmeyin. 
  7. Evde, okulda, kreşte ilk yardım kiti, duman-gaz dedektörü ve deprem çantası bulundurun.
  8. Elektrik prizlerine muhafaza takın. 
  9. Elektrikli ev aletlerinin kullanım sonrası fişlerinin çekildiğine emin olun.
  10. Çocukları balkonda, zemini ıslak ve kaygan yerlerde ve penceresi açık odalarda yalnız bırakmayın.
  11. Elinizde sıcak madde (ütü vs.) veya sıcak su (çaydanlık, katle, tencere vs.) varken çocuklardan uzak durun, onları kucağınıza  almayın.
  12. Dış kapınızı ve pencerelerinizi daima kilitli tutun. Merdiven başına sonuna ve çocuklar için tehlikeli olabilecek odaların girişlerine uygun engel koyun.
  13. Çocukların oyuncaklarının yaşına uygun ve tehlike oluşturmayacak şekilde olmasını sağlayın.
  14. Çocukların yemek yerken, su içerken dolaşmasına izin vermeyin.
  15. Bebeğin yatağında ve ya yatak çevresinde, çocuğun boyuna, yüzüne dolanabilecek riskli eşyalar (poşet, naylon çarşaf, cibinlik vs) bulundurmayın.

Sonuç olarak; MUCİZE BEKLEMEYİN! (Do not do it!), ÖNLEM ALIN!

 


İlgili Etiketler

İlgili etiket bulunamamıştır.


Bu makale 5.3.2020 17:03:43 tarihinde eklenmiş ve toplam kere okunmuştur.