Şifa Deposu Üzüm Pekmezinin Sofralara Uzanan Yolculuğu

SAĞLIĞINIZ İÇİN

Şifa Deposu Üzüm Pekmezinin Sofralara Uzanan Yolculuğu

Doğu Akdeniz'de Geleneksel Yöntemlerle Hazırlanan Şifa Kaynağı 'Üzüm Pekmezi'nin Sofralara Uzanan Zahmetli Yolculuğu Başladı




Doğu Akdeniz'de geleneksel yöntemlerle hazırlanan şifa kaynağı "üzüm pekmezi"nin sofralara uzanan zahmetli yolculuğu başladı.

 

Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde kadınlar tarafından toplanan üzümler, tek tek salkımından ayıklanarak pekmez yolculuğu için birçok aşamadan geçiyor.

Toplanıp çöplerinden ayrılan üzümler yıkandıktan sonra kil toprağın yer aldığı çuvallara dolduruluyor.

Çuvalların çiğnenmesiyle çıkan üzüm suyu bir saat kadar odun ateşinde kaynatıldıktan sonra dinlendiriliyor.

Ertesi gün yeniden odun ateşinde kaynatılarak kırmızı renk alan pekmez daha sonra üstü örtülerek güneşte birkaç gün dinlenmeye bırakılıyor.

Ardından kaplara konulan şifa kaynağı pekmez sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.

Pekmez üreticisi İlknur Karaüce, AA muhabirine, dalında olgunlaşan üzümleri toplayıp komşu kadınlarla bir araya gelerek pekmez yaptıklarını söyledi.

Üzümün binbir zahmetle geleneksel yöntemler kullanılarak pekmeze dönüştürüldüğünü anlatan Karaüce, tadı ve aromasıyla bu lezzetin çok fazla tercih edildiği kaydetti.

Sumbas ilçesinde pekmez üreten Hacer Karakuşlu, genellikle kahvaltı sofralarında tüketilen üzüm pekmezinin, yaz aylarında dağlardan getirilen kar ile karıştırılarak "Karsambaç" olarak da tercih edildiğini anlattı.

Pekmez, şifa deposudur

Diyetisyen Fatma Zehra Avcı, üzüm pekmezinin sağlıklı bir besin olduğunu söyledi.

Pekmezin, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yüksek kalsiyum içermesi nedeniyle çocuklara günlük bir yemek kaşığı verilmesi gerektiğini dile getiren Avcı, "Üzüm pekmezi vücut direncini arttırır, iltihap söktürücüdür ayrıca karaciğerin temizlenmesine faydası vardır. Bugünlerde çok ihtiyacımız olan bağışıklığı güçlendiriyor. Yüksek kalsiyum içeriği ve kan yapıcı olması bakımından çocukların büyüme ve gelişiminde ciddi katkısı olduğu için her sabah bir yemek kaşığı tüketilmesi iyi olur." dedi.

Pekmezin tansiyonu da dengelediğini aktaran Avcı, şifa deposu olan bu lezzetin sofralarda mutlaka yer alması gerektiğini kaydetti.




Bu haber 14.9.2020 10:01:32 tarihinde eklenmiştir.


Haber Kaynağı : AA


İlgili Etiketler

osmaniye
üzüm
üzümpekmezi

Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu ile Hiperaktivite Üzerine Söyleşi

  • Aşıya Gençlerde Bağışıklık Tepkisi Yüzde 64 Civarında

  • Koronavirüs Salgınında Dünyada son 24 saat

  • Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yaşananlar

  • İstanbul Eczacı Odası Zatürre Aşısı Hakkında Bilgilendirme Broşürü Hazırladı

  • Hareketsiz Yaşam Alzheimer Riskini Artıyor

  • Aşı 2021 Başında Kullanıma Hazır Olabilir!

  • Maske Kullanımı Kovid-19 Virüs Yükünü Azaltıyor

  • Kalp Sağlığı İçin Bilimsel Öneriler

  • Üstün Zekalı Bireylerde Yüksek Beklenti Başarısızlığa Sebep Olabilir

  • Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yaşananlar

  • Koronavirüs Salgınında Dünyada son 24 saat

  • Kocaeli Üniversitesinde Kovid-19 Aşı Denemelerine Başladı

  • Keçiören EAH'sinde Yaşanan Arbede Üzerine Prof. Dr. İbrahim İkizceli, Cüneyt Özdemir İle Zoom Üzerinden Durum Değerlendirmesi Yaptı

  • Hashimoto Hastalığı Kilo Vermeye Engel Olabiliyor

  • Ailevi Yüksek Kolesterol

  • Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yaşananlar

  • Koronavirüs Salgınında Dünyada son 24 saat

Benzer Haberler