Uygun tabanlı ayakkabı giyilmeli, kısa, dengeli ve yavaş adımlar atılmalı, yere bakarak yürünmeli, hızlı ve ani hareketlerden kaçınılmalı. Eller kesinlikle cepte olmamalı.
Soğuk ve karlı havalarda zemin buzlu olduğu için düşme olaylarında artış yaşanmaktadır. Bu düşmeler sonucunda basit kırık çıkıklar oluşabileceği gibi ölümcül olabilen ağır kafa travmaları da görülebilir. Bu düşmeleri engellemek için uygun tabanlı ayakkabı giyilmeli, kısa, dengeli ve yavaş adımlar atılmalı, yere bakarak yürünmeli, hızlı ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Tabanı kauçuk olan ve altı tırtıklı ayakkabılar kaymaya kösele ve yüksek topuklu ayakkabılara göre daha dayanıklıdır, bu nedenle karlı havalarda tercih edilmelidirler.
Denge unsurunu göz önünde tutarak eller cepte olmamalı, uzun ve sıkı pantolon ile görüşü engelleyecek giysiler giyilmemelidir. Penguen yürüyüşü denilen minik adımlarla sağa ve sola doğru denge kurarak yürümek önerilmektedir, dizleri hafifçe kırmakta denge sağlama konusunda yardımcı olmaktadır. Ayaklar yere sağlam basmalı ve normalden yavaş yürünmelidir. Yürürken kuru ve buzlu zemin yerine karlı ve yumuşak zemin tercih edilmelidir. Karlı havalarda düşme olaylarını azaltma yollarından bir tanesi de zemine dikkat ederek yürümektir. Özellikle mermer ve kaygan zeminler kar yağışında çok daha tehlikeli bir hale gelir. Üst geçitler ve merdivenler kayma ve düşme riskinin en yüksek olduğu yerlerdir. Bu nedenle karlı havalarda üst geçit ve merdivenlerde yürürken yanlardaki korkuluklardan destek alınmalı, adımlar yan yana yani ayakkabı tabanının tümünün yere basacağı şekilde atılmalıdır.
Düşerken refleks olarak kol ve bacaklar öne doğru hareket ettiği için kırıklar genellikle el ve ayak bileklerinde görülmektedir, bu nedenle, el bileğini koruyan eldiven ile ayak bileğini koruyan botların giyilmesi önemlidir. Yoldan geçerken yolun tamamen boş olduğundan emin olunması gerekmektedir, aksi takdirde, buzlu yolda aracın durma mesafesinin artmasından kaynaklanan kazalar yaşanabilmektedir. Karlı havada güneş ışınları göze daha fazla zarar verebileceğinden güneş gözlüğü takılması önerilmektedir. Yaşlıların daha çok dikkatli olması gerekmektedir çünkü yaşlılarda kemik erimesi olduğu için basit bir düşmede bile ciddi kemik kırıkları görülebilir. Bu nedenle yaşlılar mümkünse dışarı çıkmamaya ve buzlu zeminde yürümemeye özen göstermelidir.
Tüm önlemlere rağmen kayıp düşmüşseniz kontrolsüz bir şekilde ayağa kalkmaya çalışmayın ve yardım bekleyin. Hareket ettiremediğiniz bir bölgeniz varsa, vücudunuzda ağrı ve şişlik olan bölgeler mevcutsa bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilmektedir.
Bu makale 18.1.2021 18:29:38 tarihinde eklenmiş ve toplam
kere okunmuştur.
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.