DSÖ uyardı! Bu Besinlerle İlgili Küçük Hatalar Ölüme Götürüyor

Beslenme ve Diyet / GÜNCEL / SAĞLIĞINIZ İÇİN

DSÖ uyardı! Bu Besinlerle İlgili Küçük Hatalar Ölüme Götürüyor

Dünya Sağlık Örgütü, besinler aracılığıyla taşınan bakteriler konusunda uyarılarda bulunuyor. Ürünlerin paketlenmesi, hazırlanmaları gibi süreçlerde bakteriler çoğalıp zehirlenmelere kadar giden süreci tetikliyor.




Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz besin zehirlenmesine karşı almanız gereken önlemleri anlattı.

Bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, kramplar, ishal… Bu yakınmalar yazın sıcak havalarda sıkça görülen besin zehirlenmesinin yol açtığı sorunlardan bazıları. Üstelik bazı durumlarda tabloya yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı da eşlik edebiliyor. Çok daha kötüsü, nadir de olsa hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor.

Yumurta;

Anne sütünden sonra en kaliteli proteini içeren yumurta besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Bu tabloya karşı ilk dikkat etmeniz gereken şey ise; marketlerde soğutucularda saklanan yumurtaları satın almaya özen göstermek. Ayrıca zedelenmiş yüzeyler bakteriyel çoğalmaya sebep olabildikleri için kırık veya çatlak yumurtalardan kaçının. Yumurtaları buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın, çünkü yıkandıklarında yüzeylerindeki delikler genişliyor ve bunun sonucunda bakteriyel üreme artıyor. Yumurtaları dolap kapağında saklıyorsanız diğer besinlerle temas etmemesine de dikkat edin.

Tavuk;

Tavuk için en tehlikeli durum, salmonella bakterisinin bulaşmasıdır. Bu mikroorganizmaların ölmeleri için iyice pişirmeniz gerekiyor. Bütün tavuk parçalarının iç sıcaklığı en az 70 dereceye ulaşmış olmalı. Ancak dikkat! Tavukları pişirmeden önce yıkarken çevreye sıçrayan veya kesme tahtası olarak kullandığınız yerde kalan tavuk suyundan, pişirmeden tüketeceğiniz çiğ gıdalar (marul, domates, salatalık vs) etkilenebiliyor. Bu nedenle pişirme aşamasında çapraz bulaşma olmaması için tezgahınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak suyla yıkamayı asla ihmal etmeyin.

Dondurma;

Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle 7'den 70'e sevilen bir gıda olan dondurmanın da besin zehirlenmelerine yol açabileceğini unutmayın. Ham maddesi süt olduğu için dondurma her süt ürünü gibi bozulmaya ve mikroorganizma üremesine elverişli lezzetler arasında yer alıyor. Kapalı dondurma tercih ediyorsanız; paketleri karlanmış olan, içinde buz parçacıkları bulunan dondurmaları almayın. Çünkü donmuş ve buz kristalli paketler, paketin çözülmüş ve tekrardan donmuş veya çok eski olduğu anlamına gelebiliyor. Ayrıca son kullanma tarihlerine de mutlaka dikkat edin. Açıkta satılan dondurmadan alıyorsanız satıcının hijyenik olması çok önemli. Dondurma konulan kaşığın temiz olması ve çok sık değişmesi gerekiyor.

Yaz meyveleri;

Yaz meyvelerini sevmeyen yoktur kuşkusuz. Bu mevsimde ayrıca yeşillikler de artar, salatalar zenginleşir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz ancak sebze ve meyvelerin de bakteriyel olarak besin zehirlenmelerine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Sebze ve meyveler birkaç yolla mikrop üretebiliyorlar: Üretim aşamasında çiftlikte kirli veya bakteri ile bulaş olmuş suyla sulanması, iyi yıkanmamaları nedeniyle üzerlerinde kalan kalıntılar veya hasta bir insanın ellerini yıkamadan salata hazırlaması. Bunların yanı sıra evde çapraz bulaşma (örneğin, çiğ et ve salata hazırlığı için aynı kesme tahtasını kullanmak) da besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Bu yüzden meyveleri ve sebzeleri mutlaka bol suyla iyice yıkayın. Öncesinde sirkeli suda da bekletebilirsiniz.

Et ve Et Ürünleri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz besin zehirlenmesine karşı 5 etkili kuralı anlattı. Yaz aylarında mutfağınızdaki gıdaları korumaya özen göstermelisiniz. 4 ile 60 derece bakterilerin üremesi için oldukça elverişli. Bu nedenle çiğ veya pişmiş olan et ürünlerinizi oda sıcaklığında bir saatten fazla bekletmeyin.

Özellikle az pişmiş kırmızı et bir tür E. coli bakterisinin, tavuk ise Salmonella bakterisinin potansiyel üreme yerleri oluyor. Dolayısıyla etlerin iyi pişmesine dikkat edin. Et ürünlerinin iç sıcaklıklarının 70-75 derecelerde olmaları gerekiyor, içlerinin çiğ kalmamasına dikkat edin. Pişirdiğiniz bir yemeği tekrardan ısıtmak istediğinizde yine aynı şekilde et ürünlerinin 70-75 derecelerde olmasına özen gösterin.

Dondurulmuş Gıdalara;

Dondurulmuş gıdaları yemeklerinizde kullanacaksanız, çözdürme koşullarına dikkat etmelisiniz. Donmuş gıdaları oda sıcaklığında değil, buzdolabında bekleterek çözdürmeyi alışkanlık haline getirin.

Ancak buz çözünürken suya dönüşüp akabileceği için çapraz bulaşma riskine karşı çiğ kullanacağınız sebze veya meyve gibi besinlerin yanına koymayın.

Listeria bakterisi 4 derecede bile yaşayabilen ve buzdolabında çoğalabilen bir bakteri türü. "Bu nedenle kırmızı et, tavuk ve balık gibi, çiğ besinler ile salata ve meyve gibi çiğ tüketilecek olan besinler mutlaka birbirinden uzakta yer almalı" uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, "Özellikle yarım kesilip dolap kapaklarına konulan limon tehlikeye çok açık oluyor. Karpuz veya kavun yazın en çok tüketilen meyveleri. Ancak kesik bir şekilde dolaba konulduğunda diğer gıdalardan mikroorganizma bulaşırsa besin zehirlenmelerine sebep olabiliyor" diyor.

 

 

Kaynak;Yeniakit




Bu haber 30.8.2021 18:42:37 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Uğur Şahin'den, Çok Önemli Turkovac Açıklaması!

  • Türk Kahvesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Covid-19'a Karşı ‘Antikor Kokteyli’ Müjdesi!

  • Kabak Çekirdeğinin Mucizevi Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketmeliyiz?

  • Dünya Sağlık Örgütün’den Endişelendiren Haber!  2022'de de…

  • Sessizce İlerliyor, Hayati Riske Neden oluyor!

  • Yeni Kovid Varyantı Korkutuyor!

  • Bakan Koca’dan Okulların Durumuna İlişkin Yeni Açıklama

  • Meme Kanseri Neden Çok Arttı?  En Önemli Sebebi…

  • Genç Erişkin Çağda Daha Sık Görülüyor

  • Dikkat! Cildinizde bu belirtiler varsa…

  • Pfizer-BioNTech Aşısı Gençlerde Ne Kadar Etkili?

  • Akıllı Burun! Kanserden Covid-19'a Tek Nefesle Hastalıklara Teşhis Koyuyor

  • Dar Pantolon Giyenleri Bekleyen Önemli Tehlike!

  • Hızlı ve Sağlıklı Saç Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

  • Koronavirüs Aşısında Domuz Yağı Ve Plasenta mı Var?

  • 1 Tatlı Kaşığı İle Gelen Şifa! Öksürüğe Birebir...

  • Erken Menopoz ve Sağlıklı Menopoz Dönemlerine İlişkin Neler Yapılabilir?

Benzer Haberler