Uzmanından Uyarı: Aman Dikkat! Ağzınıza Bile Sürmeyin

Beslenme ve Diyet / SAĞLIĞINIZ İÇİN

Uzmanından Uyarı: Aman Dikkat! Ağzınıza Bile Sürmeyin

Yüksek sıcaklıklara rağmen bozulmayan balın buzdolabına konmaması gerektiğini söyleyen satıcılar, donma yapan ballarda özellikle kristalleşme olmamasına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.




Yüksek sıcaklıklara rağmen bozulmayan balın buzdolabına konmaması gerektiğini söyleyen satıcılar, donma yapan ballarda özellikle kristalleşme olmamasına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Satıcılar, kristalleşen balın kesinlikle yenmemesini ve çöpe atılmasını çünkü bu bala glikoz konulduğunu ve orijinal olmadığını belirtti.

Hava sıcaklıklarının 35 derecenin altına düşmediği şu günlerde özellikle bal tüketmeyi seven vatandaşların akıllarında ‘balı nasıl saklamalıyım’ sorusu oluşuyor. Satıcılar, yüksek sıcaklıklara rağmen balın buzdolabına konulmaması konusunda vatandaşları uyarırken, direkt güneş ışığına da maruz bırakılmaması gerektiğini söyledi. Sıcak havalardan korkarak buzdolabına konan balda oluşan kristalleşme, glikoz konulduğunun işaretçisi olduğundan bu balın yenilmemesi öneriliyor.

Eskişehir’de yöresel lezzetler üzerine satış yapan işletmeci Elif Yıldız, bal ile ilgili birçok bilgi kirliliği olduğunu, çok fazla seçeneği olan balın orijinalliğinin çoğu zaman ayırt edilemediğini aktardı. Balın saklanması konusunda konuşan Yıldız, “Bal asla sıcakta bozulmaz. Petekli balda ise peteği eriyebilir. Balın üretiminde üreticiler arıyı özellikle soğuk havalara maruz bırakmazlar, ısı dengesi için mücadele verirler biz de arının ürettiği balı buzdolabına koyma gereksinimi duymayız. Balı saklarken en sık yapılan hatalardan biri direkt güneşe bırakmak, diğeri ise buzdolabına koymaktır. Balın raf ömrü çok uzundur. Eğer orijinal doğal bal ise 2-2,5 yıla kadar dayanabilir” diyerek balın buzdolabına konmasının gereksiz olduğunu belirtti.

Kışın normal bir mutfak dolabında saklanan balın da donabileceğini dile getiren Elif Yıldız, bu durumda balı ‘benmari’ yani sıcak suyun üzerine bir kap içerisinde eritme yöntemi kullanılabileceğini aktardı. Donan balın kaşıkla kontrol edilerek tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, “Normal bir mutfak dolabında saklarken de bal bazen donma yapabilir. Eğer orijinal balsa kışın donabiliyor. Donma yapan balı direkt ısıya maruz bırakmak yerine benmari usulü ile tekrardan eski haline getirebilirler. Ama eğer yazın sıcaklardan korkup buzdolabına koyarsanız da balınız donar, burada da dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. Donan balınızı kaşıkla kontrol ettiğinizde çıtır çıtır şekerlenme sesi gelmiyorsa, sürülebilir bir çikolata kıvamındaysa bu orijinal baldır. Kristalleştiyse eğer kesinlikle yemeyin ve çöpe atın. Bu bala glikoz konulmuştur, orijinal değildir” diyerek önerilerde bulundu.

 

 

Kaynak:YeniAkit

 




Bu haber 2.8.2021 13:42:58 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • İlere Göre Her 100 Bin Kişide Görülen Vaka Sayıları Açıklandı

  • Ameliyata Rağmen Bel Fıtığı Ağrılarının Sebepleri Neler Olabilir?  

  • Gebeliğin İlk Aylarındaki Gelişim Süreci İçin Neler Yapmak Gerekiyor?

  • İşte Lavanta'nın Ruhumuza ve Bedenimize Olan Faydaları

  • Milli Eğitim Bakanlığından, Yeni PCR Testi Kararı

  • Öksürük Sesinden Koronavirüs ve Bir Çok Hastalığın Testini Yapacak!

  • Çocukların Eğitim Döneminde, Tüketimi Önemli Rol Oynuyor

  • Asırlardır İlaç Yerine Kullanılıyor! İşte İnanılmaz Faydaları

  • Uzaktan Hasta İzleme Sistemleri Nasıl Olacak?

  • Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır

  • 50'den Fazla Kanser Türünü Tespit Edecek Test Üretilecek!

  • Bilim İnsanları, Yoğurt Tüketiminin Yüksek Tansiyonla İlişkisini Belirledi 

  • Diyabet Araştırmasına TÜBİTAK'tan Destek

  • Dünyada Son 24 Saatte Yaşanan Gelişmeler

  • Hasar Görmüş Organların Gençleştirilmesi Mümkün Olabilecek

  • Diyabet Hastalarında Yeterli Beslenme Programı Nasıl Yapılmalı

  • Aşırı Terlemeye Hastalık Habercisi Olabilir

  • Atopik Dermatit Araştırmasının Sonuçları

Benzer Haberler