Diyabet %80 oranında önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen gün geçtikçe diyabet hasta sayısı giderek artmaya devam etmektedir. Günümüzde dünyada 400 milyon diyabet hastası olduğu tahmin edilmekte ve bu sayının 15 yıl sonra 600 milyona ulaşması beklenmektedir. Türkiye’de ise yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu ancak bunların yarısından daha fazlasına daha tanı konulamadığı tahmin edilmektedir.
Türkiye’de sağlık bütçesinin yaklaşık %25 i diyabet ve diyabetin neden olduğu sorunlar için harcanmaktadır. Dünyada ise 2021 yılında yaklaşık 1 tirilyon dolar diyabetli hastalarının sağlık harcamaları için kullanılmıştır.
Diyabet bildiğiniz gibi pankreas bezi tarafından insülün hormonunun yeterli miktarda salgılanamadığı veya vücutta uygun bir şekilde kullanılamadığı durumlarda kan şekerinin yükselmesi ile sonuçlanan bir hastalıktır.
Diyabet riskini en çok arttıran nedenler arasında şişmanlık, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam en ön sıralarda yer almaktadır. Özellikle son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ile birlikte riskler artmakta ve diyabet hasta sayısının daha da yükselmesine neden olmaktadır.
Günümüzde sıradan bir ailenin evine girdiğimizde genellikle ne ile karşılaşırız?
Tabii ki çocukların bilgisayar başına oturduğunu, oyun oynadıklarını ve önlerindeki cipsi yediklerini görürüz. Aile üyelerin televizyonun başında ya filim ya da dizi seyrettiklerini, televizyon seyretmeyen aile üyelerinin de ellerinde birer telefon ve sosyal medya hesaplarını kontrol ettiklerini görürüz. Hatta evde yemek hazırlama zahmetinde bile bulunmadan internetten yemek sipariş verildiğini tahmin etmek zor olamasa gerek. Aile üyelerinin günlük kaç adım attıklarını incelediğimiz de ise en fazla adım atan bireyin 2 binlerde olduğunu buluruz.
Dışarı çıkıp parkları ve bahçeleri dolaştığımızda ise nadir olarak, yürüyen kişileri görebiliriz.
Eğer yaşam tarzımız böyle devam ederse günümüzde nüfusunuzun %10-15 i diyabet hastası iken gelecekte bu oran %50 lere ulaşacaktır. Sadece yaşam tarzımızı değiştirip, diyabeti önlemenin en önemli yolu olan, yürüyüş yapmak, fazla kilolardan kurtulmak ve dengeli beslenmekle bu oran çok daha aşağılara inecektir.
Diyabet sadece kan şekerini yükseltir diye düşünmeyin. Kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve felç gibi birçok hastalığın nedenleri arasında da kan şekeri yüksekliği yani diyabet gelmektedir. Bu nedenle diğer hastalıklardan korunmanın yolu da diyabetten korunmadan geçmektedir.
Teknolojiyi kullanmak iyidir ama onun esiri olmak iyi değildir. Teknolojinin esiri olursak diyabet ve diyabet ile ilişkili hastalıklar ile uğraşmak zorunda kalırız. Sonucunda düşük bir hayat kalitesi ve bakıma muhtaç bireyler haline gelebiliriz.
O zaman hemen kalkalım ve açık havada en az 6 bin adım yürüyelim. Bunun yanında teknolojiyi ihtiyacımız kadar kullanalım. Ayrıca güzel ve dengeli bir şekilde ev yemekleri ile beslenelim.
Unutmayalım ki diyabeti %80 oranında önlenebilir bir hastalıktır ve bu hastalığı önlemek kendi elinizdedir.
Sağlıcakla kalın...
2024© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.