Ne zaman acil servislerin önüne bakılsa her zaman bir kalabalık grup acil servis önünde beklemektedir. Hiç bu kalabalığın içine girip onlarla konuştunuz mu? Onların neden acil servise geldiklerini sordunuz mu?
Ben çok defa onlarla konuştum. Bazıları gerçekten hiç beklemediği bir anda gerçekten acil bir hasta olduğu için hastanenin acil servisine başvurmuş, ama birçoğu acil olmadığı halde acil servise başvurduğunu söylemekten bile çekinmiyorlar. Peki, neden acil servise geldiniz diye sorduğumda ise, işlerini daha kolay ve hızlı halletmek için geldiklerini belirtiyorlar.
Sizce sabahın beşinde cinsel ilişki sonrası korunmadıkları için hamile kalmak istemiyorum diye acil servise başvuran kişi ne kadar acildir? Bu vakanın başvurması gereken yer sizce acil servis mi?
Tüm gün çocuk evde öksürdükten sonra işi biten ebeveynler mesai saati sonrası çocuklarını acil servise getirdiklerinde sağlık sisteminin ne kadarından yararlanabileceklerdir?
Başım ağrıyor diye acil servise başvuran hastaya gerekli tetkiklerden sonra taburcu ederken istirahat raporu verilmedi diye acil serviste kavga çıkartan kişi sizce ne kadar acildir?
Gecenin yarısında idrarda yanma şikayeti ile gelen ama doktorlar kalp krizi geçiren hasta ile ilgilendiklerinde, kendisinden daha sonra gelen hastaya bakıldığı için ortalığı dağıtan hasta sizce ne kadar acildir?
Acil servis çalışanı olarak, acil servislerde gerçek acil hastalar ile hiçbir problem yaşanmaz iken gerçek acil olmayan, poliklinikte tanı ve tedavisi yapılması gereken hastalar genellikle problem çıkartmaktadır. Bunun nedeni bu kişilerin acil servisten beklentilerinin çok fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Oysa acil serviler sadece acil durumlarda hastanın acil alması gereken tedavisinin yapıldığı yerlerdir. Ama acil olmayan hastalar da işlerini acil servislerde halletmeye çalışınca, acil servis çalışanları gerçek işleri olan acil tedavileri bile yapamamaktadırlar.
Maalesef ülkemizin nüfusu 80 milyon civarında olmasına rağmen acil başvuruları yıllık 120 milyonu geçmiş bulunmaktadır. Bizim ülkemizde acil başvurularının ülke nüfusuna oranı 1,5 iken gelişmiş ülkelerde bu oran 0,5 civarındadır. Dolayısı ile ülkenin gelişmişlik durumunun acil servis başvuruları ile ters orantılı olduğunu söyleyebiliriz.
Acil başvurularının fazla olması nedeni ile yaşanan en önemli sıkıntı gerçek acillere yapılacak tedavinin gecikmesidir. Acil servis hekimi acil olmayan poliklinik hastaları ile uğraşırken arada gerçek aciller beklemek zorunda kalmakta teşhis ve tedavileri gecikmektedir.
Diğer önemli bir problem de hastaların acil servislerde beklemek istemediklerinden dolayı şiddete başvurmalarıdır. Gelişmiş ülkelerde acil serviste muayene öncesi bekleme zamanı 4-6 saati bulurken ülkemizde bu süre 15-20 dakika civarındadır.
Günde 1500-2000 hastanın başvurduğu bir acil serviste hastalar da yer sıkışıklığı nedeni ile tedavisi tamamlanmadan taburcu edilmek zorunda kalmaktadır. Bu da hastalarda tıbbi memnuniyet oranının düşük olmasına neden olmaktadır. Yani hasta sayısı ne kadar fazla olursa o kadar fazla sayıda hasta tedavi olmadan taburcu edilmektedir.
Acil servislerde hasta sayısının normal seviyelere düşmesi için toplumun bilinç seviyesini yükseltmek gerekmektedir. Hastaların bazıları acil bazıları ise elektif dediğimiz daha uygun poliklinik şartlarında hastaneye başvurması gereken hastalardır. Değişik nedenlerle polikliniğe başvurması gereken hasta acil servise başvurduğu zaman gerçek acil hastanın hakkını çalmış olmakta ve onun tedavisini engellemektedir. Ayrıca daha ayrıntılı irdelenmesi ve incelenmesi gereken kendi hastalığı da acil şartların uygunsuzluğu nedeni ile sadece geçiştirilmekte ve altta yatan ciddi problemleri atlama olasılığı doğmaktadır. Acil servislerde gerçek acil hastaya daha geniş zamanda uygun tedavi sağlanmak zorundadır. Bu nedenle gerçek acil olmayan yeşil olarak nitelediğimiz hastaların bekleme sürelerinin de uzaması normal karşılanmalıdır. Burada yeşil hastalara şöyle bir slogan söyleyebiliriz. “Sizler de bekleyerek hayat kurtarabilirsiniz.”
Tüm vatandaşların acil serviste beklemenin normal bir şey olduğunu bilmesi gerekmektedir.
Bu makale 18.3.2022 15:05:38 tarihinde eklenmiş ve toplam
kere okunmuştur.
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.