Beslenme ve Diyet / GÜNCEL / Ruh Sağlığı / SAĞLIĞINIZ İÇİN
Bağırsaklar beyindeki serotonin fabrikası gibi çalışıyor. Beynin yakıtını bağırsak hazırlıyor. Bağırsaktaki mikrobiyata bozulduğu için de beyne yanlış yakıt gidiyor, ruh sağlığı bozuluyor.
Bağırsaklar beyindeki serotonin fabrikası gibi çalışıyor. Beynin yakıtını bağırsak hazırlıyor. Bağırsaktaki mikrobiyata bozulduğu için de beyne yanlış yakıt gidiyor, ruh sağlığı bozuluyor.
Beslenmenin psikolojik yönüne dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beslenme tercihlerinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine işaret etti. Bağırsak sağlığının önemini vurgulayan Tarhan, "Bağırsaklar beyindeki serotoninin fabrikası gibi çalışıyor. Beyin gibi fonksiyon yapmıyor ama beyine malzeme üretiyor. Beynin yakıtını bağırsak hazırlıyor" dedi. Prof. Dr. Tarhan "Beynin temel yakıtının sağlıksız olması ve beslenme hataları ile ileri yaşlarda obezite ve Alzheimer arasında nedensellik bağı var" uyarısında bulundu.
ETİKET OKUMAK GEREKİYOR
İnsanların artık beslenirken paketli gıdaların etiketini okumadan beslenmemeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "İyi beslenmede etiket okuryazarlığı çok önemli. Etiket okuryazarı olmayan kimse, beslenmeyle ilgili reklam tuzaklarına düşüyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, 90'larda gıdalara etiket mecburiyetini getirdi. İyi ki etiket mecburiyeti oldu. Olmasaydı beslenmede fastfood kültürü nedeniyle tamamen Batı tarzı fastfood, kola, şeker, hamburger kültürü hakim olacaktı. Bu kültür obezliği ciddi şekilde arttırıyor. Bizde de bol hamur işi yemekler var. Özellikle Orta Anadolu'da vücuda lüzumsuz karbonhidrat alınıyor ve bu da vücutta kan yağlarına dönüşüyor ve depolanıyor." uyarısında bulundu.
BAKTERİ DENGESİ BOZULUR
Bağırsaklarda faydalı bakterilerin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi: "Bakterilerin yüzde 80'i faydalı bakteridir. Bu faydalı bakterilere probiyotik deniyor. Vücuttaki birçok vitamin, mineral, birçok antioksidanlar ve hatta mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin bile bağırsaktaki bu bakteriler vasıtasıyla üretiliyor. Orada kullanılmıyor ama vücuda veriliyor. Fakat yanlış beslenme, bağırsaktaki mikrobiyotayı da bozdu. Bağırsaktaki probiyotik dediğimiz faydalı bakteri dengesi bozuldu. Böyle olunca da vücuttaki serotonin üretimi de bozuldu. Serotonin vücutta sadece beyin değil uyku, iştah ve mutlulukla da ilgilidir. Triptofan diye bir madde var. En çok fındık, çavdar ekmeği ve tam tahıl ürünlerinde en çok bulunuyor. Buğdayın daha doğrusu unun kepekli kısmı hayvanlara verildi, rafine kısmını insanlar yedi. Seneler bunlardan mahrum geçti ve yanlış beslenme nedeniyle insanların çoğunda bağırsak florası bozuldu."
DEPRESYONUN NEDENLERİNDEN BİRİ
Bağırsaklarımızdaki mikrobiyotayı düzeltmeden artık depresyonla ilgili tedavide daha köklü adımlar atmadıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bağırsaklar, ikinci beyin olarak tanımlanıyor. Biraz abartılı da olsa gerçeklik payı var. Bağırsaklar beyindeki serotoninin fabrikası gibi çalışıyor. Beyin gibi fonksiyon yapmıyor ama beyine malzeme üretiyor. Beynin yakıtını bağırsak hazırlıyor diyebiliriz. Bağırsaktaki mikrobiyata bozulduğu için de beyne yanlış yakıt gidiyor. Örneğin bir otomobilde motoru Premium yakıtla beslemek var bir de bozuk yakıtla beslemek var. Birinci sınıf yakıtla otomobili çalıştırırsak verim, performans ve enerji artar. Beyne giden yakıt bir nevi bozulduğu için beyin sağlıklı çalışmıyor." dedi.
ALZHEİMER'I DA TETİKLİYOR
Serotonin üretimindeki bozulmanın Alzheimer'ın artmasının sebepleri arasında gösterildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Beynin temel yakıtının sağlıksız olması ve beslenme hataları ile ileri yaşlarda obezite ve Alzheimer arasında nedensellik bağı var. Arada ciddi bir neden sonuç ilişkisi var. Pazarlama teknikleri viral pazarlama yapıyor. Çocuklar küçük yaşta 'ben sadece çikolatayla yaşarım' diyor. Kişi üniversiteye gelmiş hala 'çikolatayla yaşarım' diyor. İnsan beynini ödül ceza sistemiyle bozuyor. Burada uyuşturucu madde ile çikolatanın bir farkı yok. O yüzden insanın ciddi şekilde bunu yemeyi kontrol etmesini öğrenmesi lazım. Çikolata yiyor ve fazla yediği için de obez oluyor." ifadelerini kullandı.
ERKEN YAŞLANMAYA SEBEP OLUYOR
Aşırı karbonhidrat tüketiminin olumsuz etkilerine değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bu beslenme tipi, oksidatif stresi arttırıyor. Oksidatif üs yapıyor vücutta. Bu durum da dokularda birikime yol açıyor. İç damar sertliğine neden oluyor. Hücreleri yavaşlatıyor, hücre zarının geçişkenliğinin duyarlılığını zayıflatıyor. Daha önceki eski bilgiler hücrenin beynini çekirdek kabul ediyordu ama şimdi son bilgilere göre hücrenin beyni zarı. Hücrenin en akıllı yeri, mikrotübüller. Bütün vücuttan haberleşiyorlar. Vücuttaki hücreler diğer hücrelerle tıpkı telsiz ve internet gibi haberleşiyor. Yanlış beslenme bunları bozuyor, hücreyi bozuyor, erken yaşlanmaya sebep oluyor." uyarısında bulundu.
Kaynak:Güneş
Bu haber 18.3.2022 15:52:54 tarihinde eklenmiştir.
Toplam okunma sayısı :
Antibakteriyel Sabunlar Sandığınız Kadar Masum Değil!
“Sağlıklı” Etiketli Ürünlere Dikkat!
Kurban Siz Olmayın
Kireçlenmeye Karşı Erken Tedavi
Hatalı Güneşlenme Cilt Kanserine Neden Olabilir
Dövmeler Kansere Neden Olabilir mi?
Mucize İlaç: Metformin
Uyku ve Hipertansiyon İlişkisi
Alzheimerdan Korunmanın Yolu; Balık Yağı
Erken Doğum Önlenebilir mi?
Biberon Dişleri Çürütebilir
Kulak Kiri Sağlığınız Hakkında Ne Anlatıyor? 5 Şaşırtıcı Durum ve Belirtiler
İlkbaharda Nasıl Beslenmeli? Bahar Aylarında Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Yolları
Aşı Oranlarındaki Düşüş Kızamık Salgınına Yol Açabilir: Milyonlarca Vaka ve Ölüm Bekleniyor
Bahar Alerjisine Dikkat
Bahar Depresyonuna Dikkat
50 Yaş Üzeri Kişilerin Mutlaka Tüketmesi Gerekiyor!
Boyunda Şişlik Ciddiye Alınmalı
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.