Beslenme ve Diyet / SAĞLIĞINIZ İÇİN
Günlük B12 ihtiyacını karşılamak için çeşitli ve dengeli bir diyet sürdürmek önemlidir. Bu nedenle, B12 vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.
B12 vitamini, hücre yenilenmesi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olup, duygudurum bozuklukları ve merkezi sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde de önemli bir rol oynar. Genellikle hayvansal ürünlerde bulunduğu için, özellikle hamile kadınlar, yaşlı bireyler ve vegan ya da vejeteryan beslenen kişilerde B12 eksikliği sıkça görülmektedir.
Günlük B12 ihtiyacını karşılamak için çeşitli ve dengeli bir diyet sürdürmek önemlidir. Bu nedenle, B12 vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. İşte bu önemli vitaminin en çok bulunduğu gıdalar:
Sakatatlar: En Zengin Kaynak
B12 vitamini bakımından en zengin gıdalar arasında sakatatlar ilk sırada yer alır. 100 gram kuzu, hindi ve dana böbreği, 37 µg ila 77 µg arasında B12 vitamini içerirken, pişmiş kuzu ciğeri 74,1 µg, dana ciğeri ise 71,4 µg B12 vitamini içerir. Ayrıca 100 gram kırmızı et de 2 µg ila 4 µg arasında B12 vitamini sağlamaktadır.
Deniz Ürünleri: Alternatif Bir Kaynak
Eğer sakatat tüketmiyorsanız, B12 vitaminini deniz ürünlerinden de alabilirsiniz. Pişmiş uskumru 100 gramda 19 µg, pişmiş ton balığı 11 µg, sardalya 9 µg ve fırında somon ise 4 µg ila 6 µg arasında B12 vitamini içerir.
Süt Ürünleri ve Yumurta: Hayvansal Diğer Kaynaklar
B12 vitamini, ayrıca yumurta sarısı ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı diğer gıdalarda da bulunur. Örneğin, 2 ila 4 yumurta sarısında yaklaşık 3 µg B12 vitamini bulunurken, 100 gram süt 0,3 ila 0,4 μg B12 vitamini içermektedir.
Bitkisel Kaynaklar: Yok
B12 vitamini bitkisel kaynaklarda bulunmamaktadır, bu nedenle bitkisel ağırlıklı bir diyet izleyenlerin, B12 seviyelerini korumak için takviye kullanmaları önerilir.
Bu haber 9.9.2024 12:32:45 tarihinde eklenmiştir.
Toplam okunma sayısı :
Tıp Fakültelerinde Çalışan Akademisyenler Zor Durumda
Sağlık Sektöründe Ödenen Nöbet Ücretleri Adil Değildir
Bitter Çikolata Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir
Yürürken Bacağınız mı Ağrıyor?
60 Yaş Üstü İçin Genç Kalmanın Sırrı
Lahanayla Sağlıklı Kilo Kontrolü
Sonbaharın Şifası: Bal Kabağı
Yeni Yıla Yeni Sağlık Kararları
Amnezi
Mucize İlaç: Metformin
Mikroçip Teknolojisiyle Birçok Hastalığın Tespiti Mümkün
Stockholm Sendromu
Hawthorne Etkisi
Yaşlılıkta Ağrı Kaçınılmaz Değil: Ağrıyla Başa Çıkmanın Yolları
Plasebo Etkisi
Plasebo
Akdeniz Diyeti, İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarının Yönetiminde Umut Vaat Ediyor
Salgın Kaynağı: Salatalık
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.