GÜNCEL / SAĞLIĞINIZ İÇİN / Tamamlayıcı Tıp
Uzmanlar sigara içenlerin ve bırakanların mutlaka tüketmesi gereken besinleri açıkladı. Üstelik bu besinler nikotinin hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlıyor.
İşte nikotini vücudunuzdan hızlıca atmanıza yardımcı olacak besinler...
Portakal:
Sağlığa önemli katkıları olan portakal, sadece C vitamini değil aynı zamanda içerdiği kanserle savaşan fitokimyasal ve flavonoidler ile de tam bir sağlık deposudur. Yenilerek ya da suyu sıkılarak tüketilebilen ve tam bir şifa kaynağı olan portakal, kan değerlerini arttırmaya ve kanı yenilemeye yardımcı oluyor.
Kivi:
Portakalın 2 katı kadar C vitamini içeren kivi, önemli nikotin savaşçısı besinler arasında yer alıyor. Sigara tiryakisi kişiler, nikotin sebepli A, C ve E vitamini kaybı yaşadığından bu vitaminlerin kaynağı olan kividen bol bol tüketmelidir. Carcinogenesis'te yapılan bir araştırmaya göre, kivinin yalnızca DNA'da oluşabilecek oksidatif zararı sınırlamakla kalmayıp, aynı zamanda hücresel onarımı harekete geçirdiği gözlenmiştir.
Brokoli:
K vitamini ve lif açısından zengin olan brokoli, kolesterolü ve tansiyonu düşürür. K vitamini damarlardaki kalsiyum seviyesini dengeler.
Ispanak:
Bir diğer nikotin savaşçısı besin de önemli oranda demir ve folik asit içeren ıspanak. Ispanak ile vücuda alınan folik asit, tütünün tadını değiştirerek sigarayı içilmez hale getiriyor. Ispanak ayrıca, hem antioksidan hem de kanser karşıtı özellikleri olan flavonoid madde içeriyor.
Pancar:
Muhteşem bir demir ve folat kaynağı olan pancar, önemli nikotin düşmanı besinlerden. Pancar, karaciğer için mükemmel bir tonik olmakla birlikte kanı temizleme özelliği de taşıyor. İçeriğindeki betasiyanin adlı bileşik ile pancar, kanser ile savaşta da etkilidir.
Karalahana:
Turpgiller ailesinden, önemli bir kanser düşmanı olan karalahana, sahip olduğu antioksidan etkisi ile başta nikotin olmak üzere vücutta biriken zararlı radikalleri dışarı atıyor. Bunların yanı sıra karalahana, içerdiği demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum ile vücut sağlığını destekliyor.
Bal kabağı:
Beta karotenden zengin bir besin olan ve bir kasesinin günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayan bal kabağı, sigara içenlerin vücudunda biriken nikotinin atılmasında önemli bir rol üstleniyor.
ZENCEFİL
Vücudu nikotinden temizleyen besinlerden bir diğeri de antioksidan özellikteki zencefildir. Tam anlamıyla mucizevi bir besin olan zencefil, akciğerlerin nikotinden temizlenmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda, sigaranın tadını değiştirerek içme isteğini azaltıyor.
ZERDEÇAL
Zencefil ailesinin üyesi olan zerdeçalın bir ansiklopediyi dolduracak kadar faydası var. Antioksidan olarak faaliyet gösteren zerdeçal, tam bir karaciğer dostudur. Hatta temel bir gıda maddesi olan zerdeçal sayesinde Hindistan'da kanserin neredeyse hiç görülmediği biliniyor. Bu besinlerden faydalanarak nikotinin zararları biraz da olsa azaltılabilir. Fakat bu durum kesinlikle "Hem sigara içerim, hem de nikotin savaşçısı besinlerden tüketirim, böylece sigara bana zarar vermez" anlamına gelmez. En büyük nikotin savaşçısının sigara kullanımını ortadan kaldırmak olduğu unutulmamalı.
Su:
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstlenir.
Havuç:
İnsan sağlığına katkılarıyla bilenen havuç ve antioksidan birleşim karotenoid bakımından oldukça zengin olan havuç suyu, vücuttaki nikotinin dışarı atılmasında da büyük pay sahibi. Havuç, içeriğindeki A vitamini ile nikotinin cilde verdiği zararları da azaltıyor. 100 gram havuç, günlük A vitamini gereksiniminin yüzde 60'ını karşılayabiliyor. Ayrıca yapılan çalışmalar, her gün yenen bir adet havucun akciğer kanseri olasılığını yarı yarıya düşürdüğünü göstermiştir.
Kaynak:Akşam
Bu haber 24.11.2022 22:21:23 tarihinde eklenmiştir.
Yeni Mikroskopi Tekniği Umut Vadediyor
B12 Açısından Zengin GIdalar
İnmemiş Testislere Dikkat Edilmeli
Menopozda Kimler Risk Altında? Hangi Hastalıkları Tetikliyor
Maymun Çiçeği Epidemiyolojik Durumu
Oruç, Bağırsak Kök Hücrelerini Yeniliyor Ancak Kanser Riskini Artırıyor
Eylül: Prostat Kanserinin Farkındalık Ayı
Mikroplastikler Çevre ve Sağlık İçin Büyüyen Tehdit
Morfin Zehirlenmesine Yeni Önlem
Hücre Büyüklüğünde Piller Geliştiriliyor
İlaç Kullanımında Bilinçsiz Tavsiyeler Tehlike Saçıyor
Obezite Önlenebilir mi?
Dövmeler Kansere Neden Olabilir mi?
Maymun Çiçeği
Maymun Çiçeği Hastalığı için Kırmızı Alarm
Sağlık Bakanı Medya Çalışanları ile Görüştü
Kanser Karşı Gölge Oyunu
Tıp Fakültelerinde Çalışan Akademisyenler Zor Durumda
2024© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.