Beynin ‘Sessiz Katilleri’ne Dikkat! Yedikleriniz Sizi Zehirleyebilir…

Beslenme ve Diyet / GÜNCEL / SAĞLIĞINIZ İÇİN

Beynin ‘Sessiz Katilleri’ne Dikkat! Yedikleriniz Sizi Zehirleyebilir…

Lezzetli diye tüketilen bazı besinler beyin hücrelerini kemiriyor, beyni tüketiyor… Hemen hemen herkesin mutfağında bulunan zararlı besinler sizi yavaş yavaş zehirliyor. Peki, beyni olumsuz etkileyen gıdalar neler?




En sağlıksız besinler hangileri? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin, araştırmalar sonucu kanıtlanan ve beyni adeta bitiren gıdaları ve beyin dostu besinleri sıraladı.

Yedikleriniz ve içtiklerinizin beyninize zarar verdiğini biliyor musunuz? Masum gibi düşündüğünüz bazı besinler sağlığınızı olumsuz etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin “Bilimsel çalışmalarda, beyinde sinir dokularının iltihaplanması sonucunda Alzheimer hastalığına yatkınlığın arttığı gösterilmiştir. Bu iltihaplanmaya (kronik nöroenflamasyon) neden olan ana faktörlerden biri de yanlış beslenmedir” diyor. Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin, sağlıklı bir beyin için öne çıkan besinleri ve ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan etkenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Adeta büyük bir fabrika gibi çalışan ve vücudumuzdaki tüm fonksiyonları kontrol eden insan beyninin 80 milyardan fazla sinir hücresinden (nöron) oluştuğunu biliyor muydunuz? Ya her bir nöronun diğer nöronlarla iletişim kurmak için milimetreden küçük kablolara benzeyen çok sayıda uzantılarının (aksonlar ve dendritler) olduğunu?

DOĞRU BESLENME, EGZERSİZ, İYİ BİR UYKU DÜZENİ…

Henüz gün yüzüne çıkarılamamış sayısız özelliği olan bu karmaşık ve gizemli organa yönelik bilim insanlarının çalışmaları hızla devam ederken, Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin şöyle konuştu:

“Bu kadar karmaşık bir biyolojik yapının iyi çalışması için gerekli olan yapıtaşları bir-iki besinden sağlanamayacağı gibi, her bireyin ihtiyaç duyduğu beslenme şekli ve gıda takviyeleri de yaş, cinsiyet, aile öyküsü, hastalıklar hatta mesleği de göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Beyin sağlığı için doğru beslenme alışkanlığını düzenli egzersiz ve iyi bir uyku düzeni ile de desteklemedikçe yararı sınırlı olacaktır” diyor.

 GLUTEN, ALZHEİMER HASTALIĞINI TETİKLEYEBİLİYOR

Ülkemizde son yıllarda Alzheimer hastalarının sayısı artarken, bu artışın bir nedeninin de sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşılıp endüstriyel olan işlenmiş ürünlere yönelimin ve tarım ürünlerinde pestisit (böcek ilacı) kullanımının artması olduğunu belirten Dr. Mustafa Seçkin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda yapılan çalışmalar; beyinde sinir dokularının iltihaplanması (kronik nöroenflamasyon) sonucu Alzheimer hastalığına yatkınlığın arttığını, bunun ana nedenlerinden birinin de yanlış beslenme olduğunu, buğday, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan ‘gluten’ adı verilen bir proteinin kronik nörolojik enflamasyonda rol aldığını göstermiştir. Gluten özellikle genetiği değiştirilmiş buğday ile üretilmiş ve rafine edilmiş unlarda daha yoğun miktarda bulunurken, buğdayın anavatanı olan Anadolu’da üretilen Siyez, Karakılçık, Kavılca gibi buğday türlerinde daha düşük miktarda bulunmaktadır. Çölyak tanısı olmasa dahi bireylerin diyetlerinde gluten kısıtlamasına gitmeleri ve mümkünse ata tohumdan üretilmiş ve rafine edilmemiş unları tüketmeleri önerilmektedir.”

ŞEKER, UN, TUZ ÜÇLÜSÜ BEYİN İÇİN ZEHRE DÖNÜŞEBİLİR

“Üç beyaz” olarak adlandırılan rafine edilmiş tuz, şeker ve un tüketiminin de Alzheimer hastalığı açısından riski artıran gıdalar olarak kabul edildiğini belirten Dr. Mustafa Seçkin “Beslenme yalnızca beynimize ve vücudumuza ‘yakıt’ sağlamak için yapılmamalı. Tıpkı kışın fosil yakıtları ile ısıtılan evlerde, sobadaki yanma işleminin “yan ürünlerini” içeren dumanların hava kirliliği oluşturarak bizleri zehirlemesi gibi bedenimize sunduğumuz kötü yiyeceklerin de bizleri doyurup “ısıtsalar” dahi ortaya çıkan yan ürünler aracılığı ile bedenimiz ve beynimiz için birer zehire dönüşebileceklerini unutmamak gerekir” uyarısında bulundu.

BU YAĞLARA VE İŞLENMİŞ ÜRÜNLERE DİKKAT

Yapılan çalışmaların; palm yağı, işlenmiş süt ürünleri ve kırmızı ette bulunan yağlar, hazır atıştırmalıklar ve kızartmalarda bulunan trans yağların oldukça zararlı olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Dr. Mustafa Seçkin; mısır yağı, ayçiçek yağı ve kanola yağı gibi linoleik asit içeren yağların da yüksek ısıda pişirildiğinde hücre hasarına neden olabildiğini vurguluyor. Dr. Mustafa Seçkin “Bu moleküller ‘Silent Killer’ yani ‘Sessiz Katil’ olarak da adlandırılmışlardır. Ayrıca, kızarmış ürünler, hazır gıdalar, patates cipsleri, hazır kekler, şekerli-kakaolu kremalar gibi pek çok üründe bu zararlı yağlar yoğun miktarda kullanılmaktadır” diyor. Alzheimer hastalarının beyinlerinin sağlıklı bireylere göre daha “asidik” yapıda olduğunu belirten Dr. Mustafa Seçkin, vücudun pH dengesini asidite lehine bozacak kırmızı et, doğal olmayan yemlerle beslenmiş çiftlik balığı, tahıl, alkol, gazlı ve şekerli içecekler ve enerji içeceklerinden de kaçınılması gerektiğini söylüyor.

BEYİN DOSTU BESİNLER NELER?

Soğuk sıkım sızma zeytinyağı başta olmak üzere, deniz ürünleri, badem, fındık, ceviz, çiya tohumu, avokado ve semiz otu gibi omega-3 içeren besinlerin ise tam tersine Alzheimer hastalığı üzerindeki iyileştirici etkileri olduğuna ve unutkanlığı azalttığının kanıtlandığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Seçkin şöyle konuşuyor:

“Mevsim sebze ve meyveleri, olta balığı, karnabahar, brokoli, lahana, sarımsak, soğan, zencefil, limon gibi ürünlerin özellikle tüketilmesi önerilmektedir. Sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için E ve D vitaminlerini ve B vitamin kompleksini içeren besinler günlük diyete dahil edilmeli, hekim önerisiyle gerektiğinde dışarıdan takviye olarak alınmalıdır.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:TürkiyeGazetesi

 




Bu haber 14.6.2022 15:17:40 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Sağlık Bakanı Koca’dan Sözleşmeli Kadrolarla İlgili Önemli Açıklama!

  • Türk Doktorları Dünya Literatürüne Girdi! Kalp Ritim Bozukluğunu…

  • Üniversite Hastaneleri Yok Sayılamaz

  • Bilim Adamlarından Önemli Uyarı! Vitamin Çılgınlığı Felç Ediyor…

  • Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği Yayınlandı

  • Kalbi Çürüten Besinler Açıklandı! O Besinleri Sakın Tüketmeyin

  • Bu Hastalığa Dikkat! Gece Ani Ölümlere Neden Oluyor

  • İşte Böbrek Taşından Korunmak İçin 3 Altın Kural!

  • 65 İlaç Daha Geri Ödeme Listesine Alındı!

  • Yer Ayağınızın Altından Kayıyor Gibi Hissediyorsanız Dikkat!

  • Yaşlanmayı Geciktiriyor, Kabızlığa İyi Geliyor, Bağırsakları Hızlı çalıştırıyor

  • O İşarete Dikkat! Şeker Hastalığı ve Kanser Riskini Önceden Haber Veriyor

  • Sağlık Bakanı Koca'dan, Malpraktis Yasası İle İlgili Önemli Açıklama

  • Ödemi ve İltihabı Sıfırlıyor! Suyunu İçmek Yetiyor

  • Hergün Mutlaka Tüketin! Vücudunuzda Biriken Nikotini Hızlıca Dışarı Atıyor..

  • Kellik İçin Yeni Bir Tedavi! Bilim İnsanları Saç Dökülmesinin Nedenini Buldu

  • Peygamberimiz Efendimiz (SAV) Önerdiği Bitki! Mutlaka Her Gün 1 Tatlı Kaşığı tüketin..

  • Bilim Kurulundan Önemli Maske Açıklaması! Maske takın…

Benzer Haberler