İşte Demir Eksikliği ve Kansızlıkla Savaşan Besinler

Çocuk Sağlığı / SAĞLIĞINIZ İÇİN

İşte Demir Eksikliği ve Kansızlıkla Savaşan Besinler

Türkiye’de demir yetersizliği anemisi görülme sıklığı giderek artıyor. Kansızlık özellikle çocuklarda, gebe ve emzikli kadınlarda sıklıkla ortaya çıkıyor.




Demir eksikliği çağımızın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri. Uzmanlar özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sıklıkla kansızlık problemi yaşandığını belirtiyor. Peki, kansızlığı önlemek için nasıl beslenmeli? Uzman Diyetisyen Nur Aydın kansızlığı önlemek için doğru beslenmenin önemli olduğunu belirtti.

Çocuklarda demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık; büyümeyi yavaşlatır, zeka gelişimini olumsuz etkiler ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Bu nedenle anemide tedavi çok önemli.

Kansızlık tedavisinde doğru seçilmiş bir beslenme modelinin de önemi büyüktür. Demir kaynaklı besinlerin yanı sıra, her öğünde bol yeşillik tercih edilmeli, demir kaynağı ıspanak yumurta ile pişirilmeli, kalsiyumdan zengin besinler ara öğünde tüketilmeli.

KANSIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER

Demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor:

Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balıketi

Yumurta

Üzüm ve pekmez

Kuru baklagiller

Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler

Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, pazı )

Fındık, fıstık ve susam

BU BESİNLERİ BİRLİKTE TÜKETİN

Baklagilleri etle pişirin, yumurtayı portakal suyu ile tüketin !

Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu bu besinleri C vitamini ile birlikte tüketmek.

Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimi artırmaktadır.

Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlamaktadır.

Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur.

Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır.

Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir. Ayrıca bu besinler kıyma, parça et ya da tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır.

Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.

Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir.

Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.

Yemeklerle çay ve kahve tüketmeyin

Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketmek gerekir. Özellikle çayda bulunan fitat ve tanenlerin demir emilimini azaltmamaları için, çayı açık ve limon sıkarak içmekte yarar vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:İHA




Bu haber 13.9.2022 14:22:13 tarihinde eklenmiştir. Toplam okunma sayısı :


Haber Gezintisi

  • Sağlık Bakanı İyi İşler Yapıyor

  • Grip Vakalarına Karşı Nane Limon

  • Sarı Serum: Güçlendirici Mi, Zararlı Mı?

  • Dengesiz Beslenme ve Stres Kalp Krizi Riskini Artırıyor

  • Koroner Stent veya Bypass Sonrası Dikkat

  • Sumak: Doğal Antioksidan Kaynağı

  • Biberon Dişleri Çürütebilir

  • Stalk

  • Erken Doğum Önlenebilir mi?

  • Türk Sağlık-Sen, Cerrahpaşa Rektörlüğüne ve Maliye Bakanlığına Seslendi

  • Yeni COVID-19 Tehdidi: XEC Varyantı

  • Ergenlik Döneminde Erkek Çocuklar İçin Uyarı

  • Vitamin

  • Sağlık Okuryazarlığı

  • Sağlıkçılar Takdir Edilmeyi Hak Ediyor

  • NeuroTrALE: Beyin Görüntüleme Araştırmalarında Devrim

  • Yeni Mikroskopi Tekniği Umut Vadediyor

  • B12 Açısından Zengin GIdalar

Benzer Haberler