Binkai Liu, “Bitter çikolatanın, sütlü çikolatanın aksine, kilo yönetimi ve diyabet riski üzerindeki koruyucu etkileri, içerdiği zengin polifenollerden kaynaklanıyor olabilir” dedi.
Yeni bir araştırmaya göre, bitter çikolata tüketimi tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltabilir. Ancak aynı durum sütlü çikolata için geçerli değil. Araştırmada, sütlü çikolatanın diyabet riskine etkisi bulunmazken, uzun vadede aşırı kilo alımına neden olabileceği tespit edildi. Uzmanlar, bitter çikolatayı tercih etmenin sağlık açısından daha faydalı olabileceğini söylerken, ölçülü tüketimin önemine dikkat çekiyor.
Harvard Üniversitesinden Binkai Liu'nun liderlik ettiği araştırma, 192 bin kişinin 30 yıllık verilerini inceledi. Çalışma sonuçlarına göre, haftada beş veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet geliştirme riski, hiç tüketmeyenlere kıyasla %21 daha düşüktü. Sütlü çikolata tüketenlerde ise böyle bir fayda gözlemlenmedi; aksine, kilo artışına yol açabileceği saptandı.
Bitter Çikolatanın Sağlığa Faydaları
Araştırmacılar, bitter çikolatanın yüksek kakao içeriği sayesinde antioksidan ve polifenoller gibi faydalı bileşenler içerdiğini belirtiyor. Bu bileşenlerin insülin direncini azaltabileceği ve iltihaplanmayı önleyebileceği düşünülüyor. Bitter çikolatanın %70 ve üzeri kakao içeren çeşitleri, daha düşük şeker ve daha fazla antioksidan barındırdığı için sütlü çikolataya göre çok daha sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Binkai Liu, “Bitter çikolatanın, sütlü çikolatanın aksine, kilo yönetimi ve diyabet riski üzerindeki koruyucu etkileri, içerdiği zengin polifenollerden kaynaklanıyor olabilir” dedi. Ancak araştırmacılar, çikolatanın kalitesine ve kakao oranına dair kesin verilerin olmamasının sonuçların genelleştirilmesini zorlaştırdığını da vurguluyor.
Ölçülü Tüketim Şart
Uzmanlar, her ne kadar bitter çikolatanın sağlık açısından faydaları öne çıksa da, ölçülü tüketimin önemini hatırlatıyor. Haftada 4-5 porsiyon bitter çikolata tüketiminin yeterli olduğunu belirten Dr. Pouya Shafipour, çikolatanın yüksek kalori ve şeker içerdiğine dikkat çekerek, “Her şeyde olduğu gibi çikolatayı da ölçülü tüketmek sağlık için en iyisi” ifadelerini kullandı.
Bitter çikolatanın faydalarını artırmak için şeker oranı düşük ve organik çeşitlerin tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu haber 7.1.2025 15:16:43 tarihinde eklenmiştir.
Toplam okunma sayısı :
Oruç Tutarken Susuz Kalmayın!
SMA Hastalığında Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Spinal Müsküler Atrofi (SMA)
Alerji Durumunda Ne Yapmalıyız?
Kan Vermek Hayat Kurtarır!
Zatürre Her Yıl Binlerce Çocuğu Hayattan Koparıyor
Kalp Hastalarına 'Soğuk Hava' Uyarısı
Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Et Şart
Sahtekarlar Öldürüyor
Sayın Gökhan Sarıçam'a Mektup
İnme Vakaları Artıyor
Ani Nefes Darlığı Tehlikeli Olabilir!
Parmaklarınızı Çıtlatmak Zararlı mı?
Kanınızı Doğal Yollarla Temizleyin!
Gereksiz Antibiyotik Kullanma
Cumartesi Gecesi Retinopatisi
Birlikte Olamıyoruz
Cinsel İlişkinin Sağlığa Faydaları
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.