Hipertansiyon nedir?
Hipertansiyon, yaygın olarak yüksek kan basıncı olarak bilinir ve kan basıncının arter duvarlarına sürekli olarak yüksek seviyede kuvvet uygulaması durumudur. Kan basıncı, kalbin kanı pompaladığı ve kanın arter duvarlarına karşı oluşturduğu basınçtır. Kan basıncı ölçümleri genellikle iki sayıyla ifade edilir: sistolik ve diyastolik.
Sistolik basınç (üst sayı), kalbin kanı pompaladığı anki basıncı gösterir.
Diyastolik basınç (alt sayı), kalp atımları arasında, kalbin dinlenme anındaki basıncı gösterir.
Hipertansiyon tanısı genellikle, birkaç farklı zamanda yapılan ölçümlerle kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olması durumunda konulur.
Hipertansiyonun iki ana türü vardır:
Primer (esansiyel) hipertansiyon: Bu tür, çoğu yüksek kan basıncı vakasını oluşturur ve belirgin bir nedeni yoktur, ancak genetik, yaşam tarzı faktörleri ve çevresel faktörlerle ilişkilendirilir.
Sekonder hipertansiyon: Bu tür, başka bir sağlık durumunun sonucu olarak gelişir. Böbrek hastalığı, adrenal bez bozuklukları ve bazı ilaçların yan etkileri sekonder hipertansiyona neden olabilir.
Hipertansiyon, "sessiz katil" olarak da bilinir, çünkü sıklıkla belirgin semptomlar göstermez ve birçok kişi yüksek kan basıncına sahip olduklarının farkında olmaz. Ancak tedavi edilmediğinde, kalp hastalığı, inme, böbrek hasarı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hipertansiyonun yönetimi yaşam tarzı değişikliklerini (sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, sağlıklı kilo ve stres yönetimi) ve gerektiğinde ilaç tedavisini içerebilir. Erken teşhis ve düzenli takip, hipertansiyonun yönetilmesinde ve olası komplikasyonların önlenmesinde önemlidir.
Bu haber 22.2.2024 17:34:07 tarihinde eklenmiştir.
Toplam okunma sayısı :
Ventriküler Fibrilasyon
Volkan Konak’ın Ardından
Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED)
Prostat Kanseri Riski Yüzde 45 Artıyor!
Böbreklerinizi Koruyun
Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Ramazan Ayında Egzersizlere Ara Vermeyin
Oruç Tutarken Susuz Kalmayın!
SMA Hastalığında Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Spinal Müsküler Atrofi (SMA)
Alerji Durumunda Ne Yapmalıyız?
Kan Vermek Hayat Kurtarır!
Zatürre Her Yıl Binlerce Çocuğu Hayattan Koparıyor
Kalp Hastalarına 'Soğuk Hava' Uyarısı
Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Et Şart
Sahtekarlar Öldürüyor
Sayın Gökhan Sarıçam'a Mektup
İnme Vakaları Artıyor
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.