Dış Güçlere İnad Stres Barış Antlaşması
Yazının sonunda olması gerekeni yazının başında paylaşarak başlamanın daha uygun olacağını düşündüğümde hikayeyi sizinle hemen paylaşayım istedim. Stresin çok fazla olduğu şu zamanlarda bir nebze olsun pozitif bakış açımızı güçlendirir belki de….
Profesör öğrencilerine stres yönetimi ile ilgili ders veriyordu. Su dolu bardağı kaldırıp sordu: “Sizce bu bardağın ağırlığı ne kadardır?”
Öğrenciler: 200gr ile 400 gr arası değişir.
Gerçek ağırlık fark etmez fakat bu durum bardağı ne kadar tuttuğumuz ile alakalıdır. Eğer bardağı elimizde 1dk tutarsak sorun yok. 1 saatliğine tutarsak kolumuz ağrır. Gün boyu tutmaya çalışırsak ambulans çağırmak zorunda kalırsınız. Aslında ağırlık aynı ama ne kadar uzun tutarsak size o kadar ağır gelir. Yapmamız gereken; bardağı bir ara yere bırakıp dinlenip tekrar almak!
Eğer yaşadığımız sıkıntıları sorunları çözmeden sürekli büyütüp konuşmaya devam edersek stres bizi esir alıp yaşamı çekilmez bir hale dönüştürür.
Stres Nedir?
Stresi kontrolün kaybı olarak nitelendirebiliriz. Stres, bireyin fiziksel ve sosyal çevredeki uyumsuz koşullar nedeniyle bedensel ve psikolojik sınırların ötesinde harcadığı gayrettir.
Stres, açlık ve susuzluk gibi hayatın bir parçasıdır. Stres hayatımızın doğal parçası olduğu için stres olmayan bir yaşam mümkün değildir.
Sorunlar, engellemeler, olumsuz olarak yaşadığımız durumlar hayatımızda hep vardı ve olmaya devam edecek.
Hayatımızdaki az bir stres yaşam enerjimizi harekete geçirir. Hayatımızı kontrol altında tutar. Ancak yoğun stres hayatımızı olumsuz etkiler. Stres olmadan yaşamak insani bütün duygulardan sıyrılmak ile mümkün olur ancak. Yaşamın olduğu yerde stres olmak zorunda. Önemli olan bu gerçekliği kabul sürecimiz ve misafir etme biçimimizdir.
Strese dayanıklı bireyler olmak ve çocuklarımızı bu şekilde yetiştirmek ileride kendine güvenen psikolojisi sağlam bireyler yetiştirmek anlamına gelir.
Stresiz bir hayat yok ancak bizler stres ile basa çıkmayı öğrenebiliriz.
Aşırı Stres Durumunda:
Karşılaştığımız önemli sorunları, onları sahip olduğumuz sıradan düşünce düzeyiyle çözemeyiz.
Stresle Başa Çıkma Teknikleri:
Duygu ve Düşüncelere Yönelik Yöntemler
Stres oluşturucu faktörleri bir tehdit olarak görmek yerine; çözebileceğine inanmak aşamayacağımız başaramayacağımız bir çalışmada ise yardım almayı bilmek stresi azaltır. Olumlu düşünmek her şeye iyi tarafından bakmak değil; olumsuz bir durum ile karşılaştığında çözebileceğine inanmaktır. Olaylara karşı farklı bir bakış açısı geliştirmek, empati kurmak stres ile başa çıkmayı kolaylaştırır.
Duruma Yönelik Yöntemler
Hayatta stres sürekli bizimle stres ile başa çıkabilmeyi yasam alışkanlığı haline getirirsek daha mutlu oluruz.
Stres ile mücadele etmeyi başardığımız güzel yarınlarımız olsun inşallah.
Yaşamak güzel şey unutmayalım!
Bu makale 16.2.2025 15:08:24 tarihinde eklenmiş ve toplam
kere okunmuştur.
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.