Beslenme ve Diyet / SAĞLIĞINIZ İÇİN
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalından Doktor Öğretim Görevlisi Sevil Kuşku Kıyak'tan ramazanda beslenme önerileri.
Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık süresine karşı dengeli ve sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle sahur ve iftar öğünlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda vatandaşları uyarıyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalından Doktor Öğretim Görevlisi Sevil Kuşku Kıyak, Ramazan’da sağlıklı beslenme konusunda şu önerilerde bulundu:
Sahuru Atlamayın!
Uzun süren açlık sonrası vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilmesi için sahurun atlanmaması gerektiğini vurgulayan Kıyak, “Sahurda protein ve lif açısından zengin besinler tüketmek gün boyunca tok kalmaya yardımcı olur. Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek ve bol su tüketimi oldukça önemlidir” dedi.
İftarda Hızlı Yemekten Kaçının
İftar saatinde bir anda fazla miktarda yemek tüketmenin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Kıyak, “İftarı hafif bir çorba ile açmak, ardından 10-15 dakika bekleyerek ana yemeğe geçmek sindirim sistemini rahatlatır” ifadelerini kullandı.
Aşırı Yağlı ve Şekerli Yiyeceklerden Uzak Durun
Ramazan ayının geleneksel tatlıları ve ağır yemekleri konusunda da uyarılarda bulunan Kıyak, “Ağır yağlı ve şekerli gıdalar yerine, doğal şeker içeren meyveler ve hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Bol Su İçin, Kafeinden Kaçının
Gün boyu susuz kalmamak için iftar ile sahur arasında en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Gör Sevil Kuşku Kıyak, “Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler vücuttan su atılmasına neden olur, bu nedenle ölçülü tüketilmelidir” diye ekledi.
Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmesinin, hem oruç tutanların daha enerjik kalmasını sağlayacağını hem de mide ve bağırsak problemlerini önlemeye yardımcı olacağını belirtiyor.
Bu haber 20.3.2025 23:01:43 tarihinde eklenmiştir.
Toplam okunma sayısı :
Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Ramazan Ayında Egzersizlere Ara Vermeyin
Oruç Tutarken Susuz Kalmayın!
SMA Hastalığında Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Spinal Müsküler Atrofi (SMA)
Alerji Durumunda Ne Yapmalıyız?
Kan Vermek Hayat Kurtarır!
Zatürre Her Yıl Binlerce Çocuğu Hayattan Koparıyor
Kalp Hastalarına 'Soğuk Hava' Uyarısı
Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Et Şart
Sahtekarlar Öldürüyor
Sayın Gökhan Sarıçam'a Mektup
İnme Vakaları Artıyor
Ani Nefes Darlığı Tehlikeli Olabilir!
Parmaklarınızı Çıtlatmak Zararlı mı?
Kanınızı Doğal Yollarla Temizleyin!
Gereksiz Antibiyotik Kullanma
Cumartesi Gecesi Retinopatisi
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.