Kadın Sağlığı / SAĞLIĞINIZ İÇİN
Memedeki kitlelerin %80’i iyi huyludur, kanser değildir. Ancak yeni ortaya çıkan bir kitlenin mutlaka araştırılması gerekir. Meme kanserinin önemli bir tanı yöntemi her kadının 40 yaşından sonra doktora başvurup muayene olmasıdır.
Memedeki kitlelerin %80’i iyi huyludur, kanser değildir. Ancak yeni ortaya çıkan bir kitlenin mutlaka araştırılması gerekir. Meme kanserinin önemli bir tanı yöntemi her kadının 40 yaşından sonra doktora başvurup muayene olmasıdır.
Meme kanseri taramasında en önemli tanı yöntemi Mamografidir. Amaç meme kanseri erken dönemde tanıyarak erken tedavisinin mümkün kılmak ve hayat süresini artırmaktır. Meme kanseri belirtisi göstermese bile 40 yaşına gelen tüm kadınların, her yıl düzenli aralıklarla mamografi yaptırması önerilir. Mamografi çekimi için her ilde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) merkezlerinde herhangi bir doktor muayenesi olmadan, 40 yaşından sonraki kadınlarda tarama amaçlı ve ücretsiz çekim yapılabilmektedir. Aynı zamanda devlet hastaneleri, eğitim-araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinde de bu hizmet verilmektedir.
Mamografi, memenin röntgen filmidir. Mamografi sırasında meme sıkıştırılarak çekim sağlanır ve bu basınç sadece birkaç saniye sürmektedir. Biraz rahatsızlık verse de iyi bir görüntü elde etmek için gereklidir. Çok düşük düzeyde radyasyon kullanılır. Birçok kişi X-ışınlarına maruz kalmaktan çekinse de, mamografilerde kullanılan düşük düzeydeki radyasyon meme kanseri riskini arttırmaz.
Meme kanserinin erken tanı ve erken evrede tedavi edilebilir olması taramanın önemini artırmaktadır. Erken teşhis edilen meme kanserinde hem tedavi çok kolay hem de başarı şansı çok yüksektir. Bu nedenle her kadının 20 yaşından itibaren ayna karşısında ayda bir kez, kendi kendine meme muayenesi yapması, 40 yaşından 70-75 yaşına kadar da yılda bir kez mamografi yaptırması meme kanserinin erken tanısı açısından çok önemlidir. Meme kanserini diğer kanserlerden ayıran bir özellik “kanser tarama programları” içinde değerlendirilebilir oluşudur. Ailesinde meme kanseri olanların daha erken yaşta mamografi taramasına başlaması gerekir.
Meme kanseri açısından yüksek riskli grup dediğimiz ailesinde meme kanseri olan genç kadınların taramasında mamografideki görüntüdeki güçlük nedeniyle manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tanı yöntemi olarak tarama programları arasına girmiştir.
Her kadının meme kanseri tanı yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması, tanı yöntemlerine nasıl ulaşabileceğini bilmesi, meme kanserinden ölümleri önleme açısından en önemli toplumsal sorumluluktur.
Bu haber 29.10.2020 22:56:12 tarihinde eklenmiştir.
Toplam okunma sayısı :
Antibakteriyel Sabunlar Sandığınız Kadar Masum Değil!
“Sağlıklı” Etiketli Ürünlere Dikkat!
Kurban Siz Olmayın
Kireçlenmeye Karşı Erken Tedavi
Hatalı Güneşlenme Cilt Kanserine Neden Olabilir
Dövmeler Kansere Neden Olabilir mi?
Mucize İlaç: Metformin
Uyku ve Hipertansiyon İlişkisi
Alzheimerdan Korunmanın Yolu; Balık Yağı
Erken Doğum Önlenebilir mi?
Biberon Dişleri Çürütebilir
Kulak Kiri Sağlığınız Hakkında Ne Anlatıyor? 5 Şaşırtıcı Durum ve Belirtiler
İlkbaharda Nasıl Beslenmeli? Bahar Aylarında Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Yolları
Aşı Oranlarındaki Düşüş Kızamık Salgınına Yol Açabilir: Milyonlarca Vaka ve Ölüm Bekleniyor
Bahar Alerjisine Dikkat
Bahar Depresyonuna Dikkat
50 Yaş Üzeri Kişilerin Mutlaka Tüketmesi Gerekiyor!
Boyunda Şişlik Ciddiye Alınmalı
2025© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.