|
Ana Sayfa
|
Tüm Kategoriler
|
Foto Galeriler
|
Sitene Ekle
|
Yazarlar
|
Künye
|
Sağlık Teknoloji
Yeni Mikroskopi Tekniği Umut Vadediyor
Genişleme mikroskobisi olarak bilinen teknik, doku örneklerini fiziksel olarak büyüterek, geleneksel mikroskopi yöntemleriyle daha önce görünmeyen hücreleri ve yapıları görselleştirmeyi mümkün hale getiriyor.
Hücre Büyüklüğünde Piller Geliştiriliyor
MIT’den çığır açan buluş: kum tanesi boyutunda çinko-hava pilleri ile minik robotlara güç sağlanacak.
Göz Hastalıklarında Yapay Zekâ
Google araştırmacıları 2016 yılında yapay zekâ sistemleri kullanılarak fundus fotoğraflarından diyabetik retinopati ve diyabetik maküler ödemi doğru bir şekilde tespit etmenin mümkün olduğunu bildirmişlerdir.
Ameliyatsız Göz Kapağı Estetiği
Plazma teknolojisinin kullanıldığı Plexr cihazıyla buharlaştıran cilt, herhangi bir cerrahi müdahale olmaksızın, kısa sürede sıkılaşır ve pürüzsüz bir hal alır. Bu sıkılaşma sayesinde kalkan göz kapakları yüzde belirgin bir değişim yaratarak daha genç ve canlı bir görünüme kavuşulmasını sağlar.
Kanser Aşısı Deneme Aşamasına geldi
LungVax aşısı, bağışıklık sistemini anormal akciğer hücrelerindeki bu neoantijenleri tanıması için eğiten bir DNA ipliği taşıyacaktır. LungVax aşısı daha sonra bu hücreleri öldürmek ve akciğer kanserini durdurmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecektir.
ASELSAN’ dan Mobil Dijital Röntgen Cihazı
ASELSAN, seyyar hareket edilebilen üst segment Mobil Dijital Röntgen cihazının seri üretimine başladı.
Robotik Karaciğer Nakli
Robotik minimal invaziv teknik, cerrahi ekip ve hasta için önemli kolaylık sağlamaktadır. Vericinin ameliyat sonrası daha çabuk iyileşmesi, küçük kesi kullanılması sayesinde daha kısa sürede günlük hayatına dönmesi robotik cerrahi ile mümkün olmaktadır.
Yakın Gözlüğüne Alternatif Olabilecek Göz Damlası Geliştirildi
- ABD'de bilim insanları tarafından geliştirilen bir göz damlasının yakın gözlüğüne alternatif olarak kullanılabileceği bildirildi.
Japon Bilim Adamlarından, Diyabete Umut Olacak Çalışma!
Japon bilim adamları, yapay olarak çoğalan ve kan şekeri seviyesini kontrol eden hücrelerin nakli yoluyla fareler üzerinde diyabet semptomlarını iyileştirmeyi başardı. Çalışmanın, diyabet için yeni tedavilerin geliştirilmesin önünü açması bekleniyor.
Oyun Deyip Geçmeyin! Ölümcül Tehlike…
Uzmanlar, oyunun heyecanından kaynaklanan adrenalin dalgalanmalarının ölümcül olabileceğini söyledi
Prof. Dr. Aziz Sancar’dan, Beyin Kanseri Tedavisinde Önemli Buluş!
ABD’de yaşayan Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.
Türk Doktorları Dünya Literatürüne Girdi! Kalp Ritim Bozukluğunu…
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Uslu ve ekibi, 41 yaşındaki hastalarını, ilaç tedavisinin yeterli gelmediği zorlu bir kalp ritim bozukluğundan dünya tıp literatürüne giren yöntemle kurtardı.
O İşarete Dikkat! Şeker Hastalığı ve Kanser Riskini Önceden Haber Veriyor
Şeker hastalığının ve kanserin önceden saptanması hayati öneme sahip. Peki, kandaki proteinin şeker hastalığı ve kanser riskini önceden gösterdiğini biliyor muydunuz? 4 bin kişinin kanından alınan örneklerin incelendiği araştırmanın detayları haberimizde...
Kellik İçin Yeni Bir Tedavi! Bilim İnsanları Saç Dökülmesinin Nedenini Buldu
Yeni bir araştırmaya göre kelliğin tedavisi bulunmuş olabilir. Bir araştırma ekibi saç dökülmesine neden olan proteini keşfettiğini ve hatta bir kişinin saçını kaybettikten sonra tedavi edebileceklerini söylüyor.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den Umut Veren Kanser Çalışması!
Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucusu olduğu Biontech firması, uzun vadeli bağışıklık tepkisini artırabilecek kişiselleştirilmiş bir pankreas kanseri tedavisi üzerindeki çalışmalarını tamamladı.
Kansere Karşı Umut Verici Çalışma! İlk Kez Bir İnsana Uygulandı!
Deneysel bir kanser öldürücü virüs, kanser tümörleriyle savaşması umularak ilk kez bir insana enjekte edildi.
Devrim Niteliğinde Çalışma: Bir Kadının Cilt Hücreleri 30 Yaş Gençleştirildi
İngiltere'de yer alan Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları 25 yılı aşkın bir süre önce klonlanmış koyun Dolly'yi oluşturmak için kullanılan teknoloji üzerine eklemeler yaparak, 53 yaşındaki bir kadına ait cilt hücrelerini 30 yaş gençleştirmeyi başardı.
TURKOVAC'ı Geliştiren Ekipten Yeni Aşı Çalışması
Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, yerli ve milli koronavirüs aşısı Turkovac'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin yeni bir aşı üzerinde çalıştığını ve bu aşının da dünya literatüründe bir ilk olacağını söyledi.
Türk Akademisyenler Buldu... Artık Bir Dakika Bile Sürmeyecek
Türk akademisyenler kemik yaşının yapay zeka ile bir dakikanın altında bir sürede tespit edecek bir sistem geliştirdi.
Yapay Zekayla Önemli Hastalıkların Tespiti Kolaylaşıyor
Yapay zekanın sağlık alanlında kullanılmasının hastalık tespiti için önemli olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Sevinç Özgür, insan hayatı için büyük risk taşıyan kanser gibi hastalıkların teşhisinin yapay zeka sayesinde kolaylaşacağını belirtti.
Biyonik Gözle Dünyayı Yeniden Gördü
İngiltere’de bir hastanın ‘yaşa bağlı makula dejenerasyonu’ olarak bilinen ‘sarı nokta rahatsızlığı’ sebebiyle bir gözü görmüyordu. 88 yaşındaki kadın, Avrupa çapında denemeleri yapılan çığır açıcı biyonik gözü İngiltere’de kullanan ilk hasta oldu.
Sağlıkta Yapay Zeka'lı Yeni Yol!
Çok kriterli karar alma yöntemi” sağlıkta yeni yol haritası olacak.
Damar Tıkanıklığında Uyguladığı Yöntemle Literatüre Girdi
Konya'da çalıştığı hastanede 40 hastaya uygulama yapan nöroloji uzmanı Gökhan Özdemir, beyni besleyen ve ulaşılması daha zor ince damarlardaki tıkanıkların tedavisinde kullandığı anjiyo yöntemini Dünya İnme Kongresi'nde sundu.
Karaciğer Hastalıklarının Tedavisinde Organ Benzeri Yapı Geliştirildi
- 'Hastalıkların insanda görülen etkilerini taklit edebilen organoidleri, tedaviye yönelik ilaç keşfi, etkinliği ve güvenilirliğinin test edilmesi için kullanmak mümkün'
Türkiye, Sağlıkta Bilişim Konusunda Dünyanın Üssü Oluyor!
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye'nin sağlıkta bilişimde üs olma konumunda olduğunu belirterek, 'O kadar öndeyiz ki başka ülkeler bizi örnek almış olsa bile bize yetişmeleri imkansız.' dedi.
Pekmez Toprağından Kanamayı Durduran İlaç Geliştirdi!
- 'Pekmez toprağının kanama üzerinde ciddi bir filtrasyon etkisi yaptığını gözlemledik. Bunu da yara yerinde kullanabileceğimizi düşündük'
Türk Hekimin Araştırması Tıp Dünyasında Çığır Açacak
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Ali Ekrem Adıyaman, fıtık tedavisi için uygulanan spinal faset eklem enjeksiyonu sırasında radyasyon etkisini azaltmak amacıyla çalışma yaptı.
Biyonik Kulakla İşitme Kaybı Önemli Ölçüde Arttırıldı!
'Biyonik kulak kullanan hastalar gürültülü ortamda işitmede, konuşulanları ayırt etmede biraz zorluk yaşıyorlar.
Küçük Kesilerden Büyük Ameliyatlar Yapılıyor!
Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek, 'Günümüzde küçük kesiden büyük ameliyatlar yapmak önemli hale geldi. İnsanlar artık ameliyat olmamış gibi bir cilde sahip olacaklar, robotik cerrahinin en büyük avantajlarından biri de kozmetik sonuçları.' dedi.
Technopc, Mobil Hasta İlaç Dağıtım ve Tedavi Arabası Geliştirdi
- 'İlaç dozajının hastane envanterinden anında düşülmesinin sağlanması, işlemin gecikmeli veya hatalı yapılma ihtimalinin ortadan kaldırılması, mobil ilaç dağıtım sisteminin online yapılıyor olması, insan hatasını en aza indirgemek adına çok faydalı bir model geliştirdik'
Zor Bölgelerindeki Hastalıkların Teşhisi İçin Cihaz Geliştirdi
Doç. Dr. Serhat Tozburun, gözün zor bölgelerindeki hastalıkların teşhisini kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği cihazın patentini aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nden 2005 yılında mezun olan 38 yaşındaki Tozburun, Koç Üniversitesinde de yüksek lisans eğitimi aldı.
Türk Bilim İnsanının Tasarladığı Buluş, Patent Tescili Aldı!
- Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Gedikli'nin tasarladığı 'kalp kapağı' modeli, ulusal patent tescili aldı.
Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem 1 Ocak'tan İtibaren Başlıyor..
Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde faaliyet gösteren özel sağlık tesisleri ve verdikleri sağlık hizmetlerine yönelik 'dijital denetim' dönemi başlatılacak.
Akıllı Burun! Kanserden Covid-19'a Tek Nefesle Hastalıklara Teşhis Koyuyor
İngiltere’de bir biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği cihaz, astımdan koronavirüse, akciğer hastalığından kansere kadar birçok hastalığa 'tek nefesle' teşhis konmasını sağlayacak.
Sıtma Aşısı Onaylandı
DSÖ, sıtmaya karşı ilk kez aşı onayladı.
BioNTech Kolon Kanseri Aşısının Faz 2 Denemelerine Başladı
BioNTech başta deri kanseri olmak üzere diğer kanser türlerinde kullanımı için BNT122 aşısının klinik çalışmalarını da sürdürüyor.
Yerli Sağlık Sanayii Hamlesi
Dünya genelinde 70 ülkeye yayılan bayi ve tedarik zincirimiz ile inovatif buluşlarımıza, yatırımlarımıza, çalışmalarımıza ve üretimimize devam ediyoruz
Öksürük Sesinden Koronavirüs ve Bir Çok Hastalığın Testini Yapacak!
Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa yapay zeka tabanlı ‘ses ve öksürük’ ile korona virüs başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi.
Uzaktan Hasta İzleme Sistemleri Nasıl Olacak?
Uzaktan hasta izleme sistemlerinin, yatış sürelerini kısaltması, yatan hasta sayılarını düşürmesi ile ülkelerin artan sağlık harcamalarının azaltılmasında olumlu katkı yapması açısından gelecekte iyi bir fırsat olarak görünmektedir.
Hasar Görmüş Organların Gençleştirilmesi Mümkün Olabilecek
- Almanya’da mRNA teknolojisiyle yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, gelecekte, hasar görmüş organların gençleştirilmesinin mümkün olabileceğine inandığını söyledi.
Bor Madeni Akciğerleri Koruyor muı?
Prof. Dr. Ömer Çomaklı: Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip Türkiye'de birçok alanda kullanılan bor madeninin, bu proje sayesinde sağlık alanında da kullanımı yaygınlaşacak.
Gece Körlüğü Hastalığı İçin İlaç Geliştiriliyor
Projenin amacı aslında farklı RP biçimleri için bir ilaç ve tedavi protokolünün geliştirilmesi. Bu bağlamda şu ana dek proje kapsamında lipozomal bir formülasyon kullanarak, hücre fotoreseptör ölümünü önleyen bir tedavi yöntemi geliştirildi.
Türk Bilim Adamlarının, İlaç Projeleri Avrupa'nın Merceğinde
- 'Avrupa devletleri ve ilaç şirketleri, Türk mucitlerin farmasötik ve biyosotik formülasyon projelerini çok yakın takibe almış durumda. Bu olumlu gelişme, yakın gelecekte çok sayıda müşterek Türk-Avrupa ilacını insanlığın kullanımına kazandıracaktır'
Kök Hücreden Üretilen 'Mini Beyinler' Kendi Göz Yapısını Geliştirdi
- Alman bilim insanlarınca laboratuvar ortamında kök hücrelerden üretilen beyinsi yapılar, ilkel göz yapısı geliştirdi.
Teknoloji Hastanelerin Geleceğini Nasıl Değiştirecek?
COVİD-19 sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık endüstrisinde önemli gelişmeler olamaya başlamıştır.
Türk Mühendis Geliştirdi! Endoskopiye Gerek Kalmayacak
Sabancı Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu Rabia Tuğçe Yazıcıgil, Boston Üniversitesi'nde kurduğu laboratuvarda Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile birlikte yürüttüğü çalışmalarda yutulabilen nohut büyüklüğünde kablosuz veri gönderen bir kapsül geliştirdi.
Konuşamayan Hastanın Aklından Geçenleri Bilgisayarla Okuyup Ekranda Cümlelere Döktüler
- ABD'li bilim insanları, geçirdiği felç nedeniyle konuşamayan bir hastanın beynine yerleştirdikleri elektrotlarla beyin dalgalarını inceleyerek söylemek istediklerini bilgisayar ekranında cümleye döktü.
Kronik Hastaları Özel Yazılımla Takip Dönemi Başlıyor
Ülke genelindeki aile hekimliklerinde yaygın kullanımına başlanan Hastalık Yönetim Platformu yazılımıyla hipertansiyon, diyabet, obezite ile kalp ve damar hastalarının düzenli aralıklarla takip edilmesi, yaşam kalitelerinin artırılması amaçlanıyor.
Güncel Sağlık Haberleri
Kategoriler
KİMDİR
GÜNCEL
NEDİR
TEKNOLOJİ
SAĞLIĞINIZ İÇİN
SAĞLIK TURİZMİ
DEONTOLOJİ
LİTERATÜR ÖZETİ
Yazarlar
Prof. Dr. İbrahim İKİZCELİ
Dr. Ecz. Ali Murat DUMAN
Musa AKAN
Doç. Dr. Fatih ÇAKMAK
Prof. Dr. Vefik ARICA
Uzm. Dr. Murat KOYUNCU
Doç. Dr. Türkan İKİZCELİ
Uzm. Dr. Seyit Ali KARAGÖZ
Öğr. Gör. Dr. Yonca Senem AKDENİZ
Ertunç MEGA
Foto Galeriler
Serebral Palsi Farkındalık Günü
Aşı Çalışmaları
Acil Akademik Tıp Kongresi
Sakarya Üniversitesi EKG Kursu
Brezilya'da Koronavirüs ile Yaşam
Hindistan
Brezilya'da Yaşam
Siyah Mantar Enfeksiyonu
izmir'de Aşı Kampanyası
Rusya'da Kovid-19
Video Galeriler
Kimlerden Sürüntü Alınacak?
Sağlıklı Beslenme ve Aromatik Bitkiler
Sağlık Endüstrileri Başkanlığından Beklentiler
Biyoistatistik Temel Kavramlar
Hastalık Belirtilerini Asla Google'da Arama
Sağlıkçılar
Türkiyede Doktor Olmak
Sağlıkçılar için...
Covid 19 şehitleri için...
Tüm Sağlık Çalışanlarına Şükranlarımızla!
Bize Ulaşın
Künye
2024© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.
Bu sitede
SetuP Haber Yazılımı
kullanılmaktadır.
Haber Scripti
Haber Yazılımı