|
Ana Sayfa
|
Tüm Kategoriler
|
Foto Galeriler
|
Sitene Ekle
|
Yazarlar
|
Künye
|
Yaşlı Sağlığı
Sıcak Havalar Yaşlıların Böbrek Sağlığını Tehdit Ediyor
Uzmanlar, yaşlı bireylerin sıcak havalarda her gün yeterli miktarda su tüketmelerini önermektedir. Günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Alzheimerdan Korunmanın Yolu; Balık Yağı
Balık yağı yüksek riskli yaşlıların Alzheimerdan korunmasına yardımcı olabilir.
50 Yaşından Sonra Yalnızlık Felç Riskini Arttırıyor
Kronik olarak yalnız hissettiğini bildiren kişilerin felç geçirme riski, yalnız hissetmediğini söyleyen kişilere kıyasla %56 daha yüksekti.
Depresyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Depresyon bozuklukları birçok farklı insan türünü etkilemektedir; zihinsel sağlık sorunlarının yanı sıra depresyonun yetişkinlerde ve özellikle yaşlı nüfusta artması beklenmektedir.
Dikkat! Bu Beslenme Tipi Alzheimer'dan koruyor…
Doç. Dr. Hatice Yüksel, düzenli zihinsel ve fiziksel aktivitenin yanı sıra sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillerden zengin, kırmızı etten fakir beslenmeyi içeren Akdeniz tipi diyetin Alzheimer'a karşı koruyucu olduğunu bildirdi.
Kalp Hastalarına Çok Önemli Uyarı! Kalp Krizi Riski Artıyor…
Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kronik kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan vatandaşlar için de kısmen sıkıntılı günler başladı.
Diyabet Hastalarına 'Yaz' Uyarısı! Sıcaklar Arttığında…
Uzmanlar, vücut için oksijenden sonra en elzem öğenin su olduğunu vurgulayarak “Özellikle diyabet hastaları dikkat etmeli, çünkü sıcaklar arttığında metabolizma hızlanıyor. Bu da bireylerin kan şekeri seviyelerinde değişikliğe neden olabiliyor” dedi.
Özellikle 40 Yaş Üstü Erkekler Dikkat!
Erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden olan prostat kanseridir, 40 yaşından sonra tüm erkeklerin yılda 1 defa prostat kanseri muayenesi olması gerekir.
Yaşlanmayı Geciktirmek Mümkün Olabilir! Bilim İnsanları, Fareleri Gençleştirdi..
Bilim insanları, sağlıklı farelere uygulanan gen tedavisi ile ‘orta yaşlı' olarak nitelendirilen farelerde dokuların gençleştirilmesini sağladı.
Gündüz Yaşam Evleri, Alzaymırlıları Rehabilite Ediyor
- 'Yaptığımız zihinsel, psiko-motor aktiviteler, egzersizler, sosyalleşmeler, şiir okumaları onların (hastaların) tüm hücrelerinin aktif hale gelmesini sağlıyor. Burada insanların içinde olduklarında asosyallik boyutu da gidiyor'
Yaşlılıkla Oluşan 'Zombi Hücrelere' Karşı Aşı Ürettiler
Japonya'da sağlık uzmanlarının, yaşlılıkla türeyen ve çevre hücrelere hasar veren 'zombi hücrelerle' mücadele amacıyla aşı geliştirdiği bildirildi.
Kış Aylarında Kas ve Eklem Ağrılarından Kurtulmak İçin…
- 'Romatizması olan hastalarda soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncını değişmesine bağlı olarak eklemlerdeki ağrılar artabiliyor'
Kalp Krizine Karşı Aspirin Kullanmayın!
Yaşlılarda kalp krizini önlemek için aspirin kullanımı tavsiyesi geri çekildi.
Yaşam Tarzımız, Alzheimer Hastalığını Tetikliyor!
- 'Son araştırmalar yaşam tarzının Alzheimer hastalığının gelişimindeki rolünün önemsenmediğini ve genetik risk faktörlerini de azaltabileceğini gösteriyor'
Belirti Vermediği İçin ‘Sessiz Katil’ Olarak Bilinen Aort Genişlemesi Nedir?
Aort genişlemesi, damar yırtılana kadar hiçbir belirti göstermeyebiliyor
Dünyada Son 30 Yılda Hipertansiyon Hasta Sayısı Ne Kadar Arttı?
- Dünyada son 30 yılda hipertansiyonla yaşayan yetişkin sayısının iki katına çıkarak 1,2 milyarı aştığı belirtildi.
Kireçlenmeye Karşı Tedavide Erken Dönemde Çok Önemli
- 'Sinsi bir hastalık kireçlenme semptomsuz başlayarak ileride eklemde gıcırtı, kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterebilir'
İdrar Kaçırma Rahatsızlığının Tedavisi Mümkün mü?
- 'İdrar kaçırma kesinlikle yaşlanma sürecinin normal bir sonucu değildir. İdrar kaçırma olayı kişilerin rahatlıkla konuşamadığı bir durumdur'
Felçte Erken Tedavi Önemli
İnme sonrası planlanan erken tıbbi tedaviyle beyin kanaması veya tıkanması neticesinde beyin dokusunda oluşan hasarın bir an önce en aza indirilmesi, ilerlemesinin önlenmesi ve beyin işlevlerinin sürdürülmesi amaçlanıyor.
Salgın Döneminde Omurga Kırıkları Neden Artış Gösterdi
- 'Salgın döneminde osteoporotik kırıklar ve buna bağlı ameliyat sayıları oldukça arttı. Kovid-19 nedeni ile hastaneye gitme korkusu ve ağrıya razı olarak evinde bekleme kararı, tanının gecikmesine ve kırığın ilerleyerek omurganın kamburlaşmasına neden oluyor'
Yaz Tatilinde Kalbinizi de Koruyun
Yaz sezonu boyunca UV ışınlarının en güçlü olduğu 10.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarıda olmaktan kaçının.
Bir İnsan En Fazla Ne Kadar Yaşayabilir?
Yapılan bir araştırma, insanların en fazla 120 ila 150 yaşına kadar yaşayabileceğini ortaya koydu.
Böbrek Yetmezliği Demansa Neden Olabilir
Usnews'in haberine göre, İsveçli bilim insanları, böbrek rahatsızlıklarının 'demans'a etkisini araştırmak için Stockholm'deki 330 bin kişinin sağlık verilerini 5 yıla varan süreyle inceledi.
Tam Kapanmada Yaşlılar ve Çocukları Unutmayın
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Öztora, tam kapanma döneminde yaşlılar ve çocuklar gibi kırılgan gruplarla daha fazla ilgilenilmesi tavsiyesinde bulundu.
Kovid-19 Salgınında Yaşlı Sağlığı Önemli
Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, 'Salgında yaşlılarda sosyalizasyon sağlanmalı. Bu kapsamda ileri yaş grubu, sosyal medya kullanımı, telefon ve video bağlantıları kurmaları için teşvik edilmeli.' dedi.
İleri Yaşlarda Demans Hastalığı Sıkça Görülüyor
Demans hastalığında sağlığı korumak için düzenli egzersiz, diğer medikal hastalıkların takibi, yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı, ağız ve diş hijyeni, gözlük gereksiniminin karşılanması ve işitme problemleriyle başa çıkılması öneriliyor.
İnme Nedenli Ölümler Arttı
Az tuzlu, yağdan fakir, bol sebze ve meyvenin tüketildiği Akdeniz diyetine ağırlık verin. Başka birçok hastalık için de önemli bir risk faktörü olan alkol ve sigara alışkanlıklarını sonlandırmak önemlidir.
Periyodik Kontroller İhmal Edilmemeli Uyarısı
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Aile Hekimliği Bölümü'nden Uzman Dr. Gökhan Kotiloğlu, ileri yaşlarda yaptırılması gereken periyodik kontroller arasında bir çok muayeneye değindi.
Egzersiz Uyarısı
Pandemi dönemini evde geçiren 65 yaş üstündekiler, bu süreci hastalık riskini düşürmek, gelecek yıla daha sağlıklı ve fit bir başlangıç yapmak için fırsata dönüştürebilir. Evde yapılacak rutin egzersizlerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığa katkısı büyük.
Osteoporoz 50 Yaş Üzeri İçin Risk Taşıyor
Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. F. Figen Ayhan: - 'Tüm dünyada 50 yaş üzerindeki her 3 kadından birisi ve her 5 erkekten birisinin osteoporoza bağlı kemik kırığı yaşayacağı tahmin edilmektedir.
Kovid-19'dan Kalp Damar Hastalığı Olan 65 Yaş Üstü Erişkinler Etkilendi
Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mutlu, 'Kovid-19'dan en çok etkilenen ve ölüm oranı en yüksek seyreden grup, bilinen kalp ve damar hastalıkları olan 65 yaş üzerindeki erişkinler.' dedi.
Hareketsiz Yaşam Alzheimer Riskini Artıyor
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, iyi beslenmeye ve fiziksel aktiviteye emek harcamak istemeyen, hareketsiz ve kilolu kişilerde alzheimer görülme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
Dernek Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk: - 'Hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, kalp hastalıkları, yetersiz fiziksel aktivite, şeker hastalığı, sigara ve alkol kullanımı ile bu hastalıkların (alzheimer) ortaya çıkması neredeyse üç kat daha artmaktadır' dedi
Dünyada Alzheimer Artıyor
'Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte alzaymır hastalığında büyük bir artış yaşanıyor. Dünyada 50 milyon civarında demans hastası bulunuyor ve bu hastaların yaklaşık üçte ikisini alzaymır hastaları oluşturuyor'
Aile Hekimlerinden 'Zatürre Aşısı' Çağrısı
İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Tamur, zatürre aşısı yaptırmak için vatandaşların aile hekiminden aşının kendisine yapılıp yapılmayacağını öğrenmesi çağrısında bulundu.
65 Yaş ve Üzeri Bireylere Grip ve Zatürre Aşısı Uyarısı
Prof. Dr. Naharcı, 65 yaş üstü bireylerde koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli basamağını aşı ile bağışıklamanın oluşturduğunu belirterek, 'Büyüklerimiz mevsimsel grip ile zatürre aşılarını yaptırmalıdır.' dedi.
Sıcak Havalarda Kalbinize Dikkat
Midenizi aşırı doldurmayan daha küçük öğünlere sadık kalın. Soğuk çorbalar, salatalar ve meyveler açlığınızı tatmin edebilir ve size ekstra sıvı verebilir.
Tecrübe Duygusallığın Önüne Geçti
ABD ve Kanada'da 60 yaş ve üzerindekiler Kovid-19'la duygusal olarak 'daha iyi başa çıktı'
Yaşlılar İçin Yeni Normal Uyarısı
Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı: Pandemi boyunca evde kalan büyüklerimiz, yeni normal ile birlikte 3 altın kurala dikkat ederek günlük yürüyüş ve egzersizlerini açık havada yapabilir.
Parkinsona Beyin Pili Tedavisi
Op. Dr. Ali Zırh: Parkinson hastalığının başlangıç tedavisi ilaç tedavisi. Aradan yıllar geçtikçe, eski doz ve sıklıkta ilaçların yetersiz kaldığı ya da şiddetli ilaç yan etkilerinin yaşandığı durumlarda cerrahi yöntem olan 'Beyin Pili' tedavisi gündeme geliyor.
65 Yaş Üstü Hastalara Eksersiz Önerisi
Prof. Dr. Evren Yaşar: Egzersizde ilk prensibimiz 'Yavaş başla-kademeli olarak artır.' olmalıdır. Yürüyüş sonrası günümüzde pek çok park alanında konuşlu olan egzersiz aletleri de kontrollü bir şekilde kullanılabilir.
İnmede Erken Müdahale
Doç. Dr. Melih Topçuoğlu: Doç. Dr. Melih Topçuoğlu: Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur.
Yaşlılara Hijyen Uyarısı
Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayınız, bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırınız. Kapı kolları, lavabo gibi her gün kullanılan yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyiniz, havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmayınız.
Yaşlılara Saygı
Yaş bir ayrımcılık nedeni olmamalıdır. Yaş ayrımcılığı var olan bir sorundur ve mevcut diğer sorunların seyrini ve ciddiyetini etkilemektedir. Yaşlı dostu çevre düzenlemelerinin yapılması sağlıklı ve uzun yaşam için öneriler arasındadır.
Tansiyon Hastalarına Koronavirüs Uyarısı
Kalp damar ve yüksek tansiyon hastalarının özellikle acil olmayan sağlık sorunlarıyla ilgili doktorlarıyla telefon ya da mesajla iletişim kurmaları uygun olur.
Sağlık Bakanlığı 'Hastalık Yönetim Platformu' Geliştirdi
Sağlık Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Aile Hekimleri bilgisayar ekranında takip edebilecekleri sistemle hastalarından diyabetli olanları daha yakından izleme ve yönlendirme imkanı bulacaklar.
İklim Değişikliği Sağlığımızı Etkileyecek
Lancet 2019 Raporuna göre, küresel ölçekteki fosil yakıt tüketimi teşvikleri, 2018'de 430 milyar dolara ulaştı. Artan emisyonlar sebebiyle kötüleşen hava kalitesi, 2016'da dünyada 2,9 milyon erken ölüme yol açtı. Küresel ölçekte hava kirliliğine bağlı ölü sayısı toplam 7 milyona ulaştı.
Sağlık okuryazarı olun. Sağlıkta bilinç, hayat kurtarır!
Kategoriler
KİMDİR
GÜNCEL
NEDİR
TEKNOLOJİ
SAĞLIĞINIZ İÇİN
SAĞLIK TURİZMİ
DEONTOLOJİ
LİTERATÜR ÖZETİ
Yazarlar
Prof. Dr. İbrahim İKİZCELİ
Dr. Ecz. Ali Murat DUMAN
Musa AKAN
Doç. Dr. Fatih ÇAKMAK
Prof. Dr. Vefik ARICA
Uzm. Dr. Murat KOYUNCU
Doç. Dr. Türkan İKİZCELİ
Uzm. Dr. Seyit Ali KARAGÖZ
Öğr. Gör. Dr. Yonca Senem AKDENİZ
Ertunç MEGA
Foto Galeriler
Serebral Palsi Farkındalık Günü
Aşı Çalışmaları
Acil Akademik Tıp Kongresi
Sakarya Üniversitesi EKG Kursu
Brezilya'da Koronavirüs ile Yaşam
Hindistan
Brezilya'da Yaşam
Siyah Mantar Enfeksiyonu
izmir'de Aşı Kampanyası
Rusya'da Kovid-19
Video Galeriler
Kimlerden Sürüntü Alınacak?
Sağlıklı Beslenme ve Aromatik Bitkiler
Sağlık Endüstrileri Başkanlığından Beklentiler
Biyoistatistik Temel Kavramlar
Hastalık Belirtilerini Asla Google'da Arama
Sağlıkçılar
Türkiyede Doktor Olmak
Sağlıkçılar için...
Covid 19 şehitleri için...
Tüm Sağlık Çalışanlarına Şükranlarımızla!
Bize Ulaşın
Künye
2024© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.
Bu sitede
SetuP Haber Yazılımı
kullanılmaktadır.
Haber Scripti
Haber Yazılımı